Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zážitok zo zatmenia Slnka môžu tisícom nadšencov skaziť mraky

Austrália, satelitná snímka Foto: TASR/AP

Úplné zatmenie bude možno pozorovať na svitaní na 150 kilometrov širokom území od austrálskeho Severného teritória po severovýchodné pobrežie krajiny.

Sydney 13. novembra (TASR) - Desaťtisíce turistov, vedcov a amatérskych astronómov, ktorí pricestovali z celého sveta do severnej Austrálie sledovať úplné zatmenie Slnka, môžu zažiť sklamanie v dôsledku počasia.

čase stredajšieho úsvitu, keď sa Mesiac dostane medzi Slnko a Zem a uvrhne do tmy pás územia na severovýchode Austrálie, očakávajú meteorológovia v regióne zamračenú oblohu. Predpoveď spôsobila u mnohých nadšencov obavy, že zriedkavý úkaz premeškajú.

"Mraky budú miestami pretrhnuté, avšak je len otázkou šťastia, či uvidíte trhlinu v správnom čase. Je to trochu nešťastné," uviedol podľa agentúry AP pracovník Meteorologického úradu štátu Queensland Andrew Mostyn.

Úplné zatmenie bude možno pozorovať na svitaní na 150 kilometrov širokom území od austrálskeho Severného teritória po severovýchodné pobrežie krajiny. Následne sa presunie nad južný Tichý oceán a keďže na jeho trase nie sú nijaké ostrovy, severná Austrália je jedinou pevninou, kde bude úplné zatmenie pozorovateľné, uviedol astronóm Sydneyského observatória Geoff Wyatt.

Čiastočné zatmenie bude viditeľné na východe Indonézie, vo východnej polovici Austrálie, na Novom Zélande, Papue-Novej Guinei a južných častiach Čile a Argentíny. Tzv. totalita - úplná tma počas vrcholu zatmenia - potrvá len niečo viac ako dve minúty.

Niektoré hotely v Queenslande sú na tento termín plne rezervované už vyše tri roky a do oblasti už dorazilo viac než 50.000 ľudí, uviedol regionálny riaditeľ štátneho úradu pre cestovný ruch Jeff Gillies.

Nadšenci plánujú sledovať vesmírne divadlo z pláží, lodí i balónov. Prvé lúče Slnka spoza Mesiaca odštartujú maratón. Niektorí ľudia už niekoľko dní oslavujú na festivale zatmenia.

Vedci budú študovať, ako na prírodný úkaz reagujú zvieratá. Vplyv zatmenia na tvory žijúce v oblasti Veľkej koralovej bariéry zachytia kamery umiestnené pod vodou.

Posledné úplné zatmenie Slnka bolo v Austrálii viditeľné pred desiatimi rokmi, a to v pustatinách v južnej časti krajiny.