Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Železniční nadšenci chcú záchrániť 100-ročnú električku Kométa

Električka Kométa Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Veterán klubu železníc v Poprade vyhlásil zbierku na opravu storočnej električky, ktorá bola zasiahnutá bleskom.

Bratislava 25. júna (TASR) – Železniční nadšenci z Veterán klubu železníc (VKŽ) v Poprade bojujú za záchranu historickej električky Kométa. Storočnú električku vlani v Tatrách zasiahol počas jazdy blesk a v súčasnosti chýbajú peniaze na jej opravu. So svojou zbierkou na pomoc Kométe tak prišiel Veterán klub železníc aj na celoslovenský zraz historických železničných vozidiel Rendez 2012, ktorý sa konal počas uplynulého víkendu v Bratislave.

"Kométa mala 15. marca tohto roku 100 rokov. Takže si berieme za povinnosť, aby ako babička dostala nový šat nevesty na svoje sté výročie," povedal pre TASR prednosta Veterán klubu železníc Poprad Jaroslav Vančo.

Názov Kométa pritom historická električka dostala ešte v minulosti, keď sa s pluhom používala na odhŕňanie snehu. Oblak snehu, ktorý pri tom okolo seba a za sebou vírila, pripomínal ľuďom kométu s chvostom, a tak ju takto príznačne pomenovali.

Železničným nadšencom sa zrejme čoskoro podarí nájsť firmu a odborníkov, ktorí pokazenú električku dokážu opraviť. "Na opravu však zatiaľ hľadáme financie," dodal Vančo.

Na pomoc Kométe tak vyhlásili národnú zbierku. "Začíname oslovovať pospolitý ľud, chodíme so zbierkou po jarmokoch a rôznych akciách," priblížil Vančo. Ľudia tak môžu kúpou magnetky či pohľadnice prispieť na opravu historickej električky. Pomôcť sa dá aj poslaním sms správy v tvare DMS KOMETA na číslo 877. Hodnota darcovskej správy je jedno euro.