Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pred 5 rokmi oboplával 16-ročný Perham ako najmladší človek zemeguľu

Angličan sa ako doposiaľ najmladší človek sám plavil okolo sveta. Michael Perham (na archívnej snímke z 3. januára 2007) dosiahol po deviatich a pol mesiacoch kanál La Manche a zaistil si tak zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Foto: TASR/AP

Plavba nebola prechádzkou ružovým sadom, zažil búrky a nečakané vysoké vlny preliali jeho športovú jachtu niekoľkokrát.

Portsmouth/Bratislava 15. novembra (TASR) - Pred piatimi rokmi bol Michael Perham 16-ročným mládencom. Uskutočnil si sen, oboplával zemeguľu ako najmladší človek na svete.

Na cestu okolo sveta sa vydal 15. novembra 2008, keď na svojej jachte vyplával z britského Portsmouthu.

Jeho plavba mala podľa plánov trvať štyri mesiace. Napokon sa z nej stala takmer 10-mesačná odysea plná technických aj navigačných výziev.

Samotný začiatok Perhamovej plavby okolo sveta sa de facto začal 18. novembra 2008, keď jeho jachta s menom Totallymoney.com prekročila líniu spájajúcu Ushant na severe Francúzska a Lizard Point na juhu Anglicka vo Veľkej Británii, ktorá sa považuje za oficiálny bod štartu aj cieľa pri podobných plavbách.

Michael Perham
Foto: TASR/AP
Mladý dobrodruh plánoval počas plavby spať v krátkych etapách, počas nich mala jachtu riadiť automatika. Autopilot sa však už v prvý týždeň pokazil a Michael Perham bol nútený stráviť jeho opravou v portugalskom Casais jeden deň. Problémy s autopilotom ho však sprevádzali aj naďalej. V Las Palmas na Kanárskych ostrovoch strávil opravou naničhodného zariadenia 27 dní. Rovník prekročil 9. januára 2009 a oslávil to šampanským. Zastávku v Kapskom meste (Juhoafrická republika - JAR) využil na stretnutie s japonským moreplavcom 75-rocným Minoru Saitom, ktorý bol na svojej ôsmej plavbe okolo sveta.

Dňa 16. marca 2009 oslávil v Indickom oceáne svoje 17. narodeniny. Minul mys Cape Leeuwin na juhu Austrálie, zastihla ho búrka a poškodilo sa mu kormidlo, mesiac ho opravoval v Hobarte v Tasmánii. V máji 2009 vyrazil smerom na Nový Zéland, kde v Aucklande opäť opravoval autopilota a 2. mája 2009 prekročil poludník tvoriaci dátumovú hranicu. V júli toho roku sa preplavil Panamským prieplavom, ale ešte predtým musel pod hladinou oceánu oslobodiť kormidlo od zakliesneného lana. V Paname sa zdržal ďalšími nevyhnutnými opravami. Posledná časť plavby cez Atlantik mu trvala takmer mesiac a 27. augusta 2009 dosiahol cieľovú líniu a stal sa tak najmladším moreplavcom na svete, ktorý oboplával zemeguľu.

Do Portsmouthu Michael Perham dorazil 30. augusta 2009 a vychutnal si uvítanie. Plavba nebola prechádzkou ružovým sadom, zažil búrky a nečakané vysoké vlny preliali jeho športovú jachtu niekoľkokrát. Jeho nadšenie pre dobrodružstvo to však nenaštrbilo.

V roku 2014 sa chystá našu Modrú planétu obletieť na lietadle.



zdroj: www.totallymoney.com, www.mikeperham.co.uk