Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Ženy pracujúce v sex-biznise ohrozuje násilie, upozorňuje Odyseus

Ilustračné foto Foto: TASR

Najčastejšie išlo o fyzické násilie zo strany násilných mužov, vydávajúcich sa za zákazníkov.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Ženám pracujúcim v pouličnom sex-biznise v Bratislave nie je násilie cudzie, ukázal prieskum občianskeho združenia Odyseus. Situáciu chce zmeniť prostredníctvom projektu Koniec násilia, čas na práva. "Nadišiel čas, aby spoločnosť prestala vnímať násilie páchané na ženách pracujúcich v sex-biznise ako 'riziko povolania' a vyjadrila jasný postoj, že nesmie byť tolerované," povedala koordinátorka programu Olívia Strelková.

Počas celého projektu prebieha aj ďalšie mapovanie násilia na ženách v sex-biznise. "Predbežné výsledky mapovania ukazujú, že z 22 opýtaných žien zažili všetky niekedy v živote násilie pri práci v sex-biznise. Najčastejšie išlo o fyzické násilie zo strany násilných mužov, vydávajúcich sa za zákazníkov. Štyri ženy zažili násilie v ten istý týždeň, v ktorom sme s nimi dotazník vyplnili," priblížila Strelková.

V rámci projektu sa realizujú viaceré aktivity zamerané na zvyšovanie právneho povedomia týchto žien, ale i na zlepšenie spolupráce medzi nimi a políciou. Jeho súčasťou bolo aj tohtoročné video, v ktorom si známa komička Evelyn zahrala jednu z týchto žien. Pri príležitosti štvrtkového (17.12.) Medzinárodného dňa za ukončenie násilia páchaného na ľuďoch pracujúcich v sex-biznise Odyseus pripravil tiež Vianočné raňajky pod Červeným dáždnikom spojené s diskusiou a výstavou fotografií.

Občianske združenie Odyseus sa už od svojho vzniku (1997) venuje ľuďom pracujúcim v pouličnom sex-biznise v Bratislave. "Program Červený dáždnik je na Slovensku jedinečný tým, že je jediným programom, ktorý sa zameriava výhradne na pomoc ľuďom pracujúcim v sex-biznise, akceptuje sex-biznis ako prácu a na jeho riadení sa podieľa konzultantka z komunity," zhrnula Strelková.