Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Magazín

Žilinčanka Rogozinská je olympijskou víťazkou v cukrárskej artistike

Cukrárska artistka, víťazka olympiády v Nemecku. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Martina Rogozinská uspela so svojimi medovníkmi na olympiáde v nemeckom Erfurte.

Žilina 26. októbra (TASR) – Pätnásťročné skúsenosti z tvorby medovníkov zúročila Žilinčanka Martina Rogozinská na kulinárskej olympiáde v nemeckom Erfurte, kde získala zlatú medailu v kategórii cukrárska artistika za dielo pápežských insígnií blahoslaveného pápeža Pia IX. pod názvom Habemus papam.

Martina Rogozinská zo zlatou medailou.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Medovníková kompozícia zobrazuje tiaru – pápežskú korunu, kalich, paškál – veľkonočnú sviecu s rokom voľby pápeža a biskupskú berlu. „Zúčastniť sa na súťaži, ktorá sa koná raz za štyri roky, bolo pre mňa výzvou. Rozhodla som sa zmerať si sily s umelcami, ktorí sa venujú cukrárskej artistike a v konkurencii tvorcov z 35 krajín sveta som úspešne reprezentovala Slovensko,“ povedala Rogozinská.

Kompozíciu s rozmermi zhruba 1,5 x 0,8 metra priviezla na súťaž už hotovú. Pri jej tvorbe strávila 270 hodín, použila 10 kilogramov medovnikárskeho cesta a množstvo cukrárenských zdobenín. „Medovníčky majú výhodu, že sú trvácne a schopné prevozu bez poškodenia. Kompozícia so mnou precestovala asi 2500 kilometrov. K téme mojej práce som sa dostala vďaka matke, s ktorou úzko spolupracujem na výrobe liturgických odevov a téma biskupských pontifikálií mi nie je vzdialená,“ priznala úspešná medovnikárka.

Zaujala ju aj perlička, týkajúca sa voľby pápeža Pia IX. v roku 1846. „Voľba nového pápeža sa oznamovala zvolaním Habemus pontificem, čo znamená máme vládcu. No práve pri voľbe pápeža Pia IX. sa kardinál protodiakon pomýlil a vyhlásil Habemus papam, čo znamená máme otecka - pápeža. A odvtedy sa tak vyhlasuje voľba nového pápeža,“ dodala Rogozinská.

Medovník olympijskej víťazky Martiny Rogozinskej.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


V kategórii kulinárska artistika, čiže umenie z cukru, dosiahla víťazstvo za dielo insígnií.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Víťazstvo si vybojovala medzi účastníkmi z 35 krajín sveta.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Medovníky sú vysoké až 1,5 metra a robila ich 270 hodín, pričom použila 10 kg medovnikárskeho cesta a množstvo cukrárenských zdobenín.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo