Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

VIDEO: Krypta v Osadnom je pietnym miestom s turistickým potenciálom

Na snímke interiér krypty o ostatkami vojakov z prvej svetovej vojny v obci Osadné v okrese Snina v utorok 9. februára 2021. Foto: TASR – Jana Ďurašková

Osadné má potenciál na rozvoj cestovného ruchu okrem vojenskej histórie aj vďaka okolitej prírode či neďalekej turisticky atraktívnej úzkokoľajke na poľskej strane lesov.

Osadné 9. februára (TASR) – Krypta s ostatkami padlých vojakov z prvej svetovej vojny v obci Osadné v okrese Snina zaznamenáva čoraz väčší záujem verejnosti. Rekordný počet domácich návštevníkov počas uplynulého roka pripisuje jej duchovný správca Peter Soroka jednak protipandemickým opatreniam a tiež zapojeniu sa do marketingového projektu krajskej organizácie cestovného ruchu. Tak on, ako i samospráva vnímajú záujem verejnosti o pietne miesto pozitívne, nielen čo sa týka pripomínania si "temnej" histórie okolitých lesov. Uvedomujú si aj turistický potenciál, ktorý poskytuje jediná krypta svojho druhu na Slovensku.

"Darí sa nám, chvalabohu, dostávať aj do máp, do turistických propagačných materiálov," vysvetlil pre TASR predpokladaný dôvod zvýšeného záujmu o návštevu krypty Soroka. Ako doplnil, v čase jeho príchodu do Osadného v roku 2002 vedelo o krypte len zopár jednotlivcov. "Krypta bola dosť v dezolátnom stave. Je tu obrovská vlhkosť, dokonca tam rástli huby. Hrozilo dokonca spadnutie (stropu, pozn. TASR), keďže krypta sa nachádza pod oltárnou časťou chrámu," opísal niekdajší stav spoločného hrobu, ktorý sa podarilo zrekonštruovať vďaka finančnej podpore ruského veľvyslanectva. V nasledujúcich rokoch prispeli k popularizácii krypty film Marka Škopa Osadné a tiež osadenie hnedých informačných tabúľ po cestách troch okolitých okresov.

Vznik krypty umožnil v závere 20. rokov 20. storočia výstavbu pravoslávneho chrámu v obci, v tom čase nazývanej Telepovce. Na podnet manželky vtedajšieho predsedu vlády Nadeždy Kramářovej sa miestni pravoslávni veriaci rozhodli postaviť chrám ako pamätník ruským vojakom. Krypta s rozmermi štyri krát jeden a pol metra a predpokladanou hĺbkou sedem až 11 metrov nakoniec všetky ostatky prevezené z neďalekých vojenských cintorínov a nájdené v okolitých lesoch nedokázala uchovať. "Z toho dôvodu je v nej dnes 1025 vojakov a zvyšok premiestnili na cintorín, kde vykopali dve šachty a tam pochovali ďalších vyše 1400 vojakov," ozrejmil Soroka. Pozostatky patria väčšinou neznámym ruským vojakom, no výskumom sa dosiaľ podarilo zistiť aj identitu 64 vojakov rakúsko-uhorskej armády. Podľa Soroku i starostu obce Róberta Mikuláška išlo prevažne o mladých chlapcov. "Nahnali tu deti, nezmyselne ich tu pozabíjali," pripomenul Mikuláško brutalitu dejinných udalostí, ktoré v okolí obce pripomínajú aj mnohé vojenské bunkre.

Podľa Mikuláška má Osadné potenciál na rozvoj cestovného ruchu okrem vojenskej histórie aj vďaka okolitej prírode či neďalekej turisticky atraktívnej úzkokoľajke na poľskej strane lesov. "Poliaci o nás vedia. Problémom je, že tá (turistická, pozn. TASR) infraštruktúra je na poľskej strane rozvinutá oveľa viac," ozrejmil s tým, že i to je dôvod, prečo sa obec rozhodla realizovať projekt bikesharingu, ktorý umožní prístup k šesť kilometrov vzdialenému vláčiku i zo slovenskej strany. Bicykle, ktoré sa budú dať požičať vo vznikajúcom turistickom informačnom centre, bude treba približne kilometer pred hranicou odkladať, keďže posledný úsek turistického chodníka sa nachádza v piatom stupni ochrany. Túru strmým kopcom však spestruje sedem informačných panelov, ktoré tam v rámci náučného lesného chodníka osadili Lesy SR.