Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

V Tlmačoch vznikol nový náučný chodník Plešovica

Foto: KST Tlmače

V prípade pekného počasia dovidieť z vyhliadky až na maďarský Ostrihom.

Tlmače 21. januára (TASR) – Prechádzku po novovybudovanom náučnom chodníku Plešovica môžu absolvovať obyvatelia aj návštevníci Tlmáča. Za jeho vznikom stojí tlmačský Klub slovenských turistov (KST).

„Obyvatelia mesta mohli na svoje pohybové aktivity využívať len asfaltové rovinaté povrchy v regióne. Chýbal takýto chodník, ktorý by ponúkol aj členitejšiu trať lesom. Chceli sme dokázať, že aj na nížine sa dá postaviť náučný chodník, ktorý spĺňa všetky atribúty náučných chodníkov,“ povedal podpredseda KST Tlmače Jozef Pecha.

Nápad vytvoriť náučný chodník vznikol v roku 2017. Jeho realizácia trvala do konca roka 2020, samotnej výstavbe predchádzala administratívna a projektová fáza. Chodník sa nachádza v lokalite Slovenská brána, pomenovaný je po vrchu Plešovica. Nenáročný, takmer deväť kilometrov dlhý okruh s odbočkou na vyhliadku zvládnu absolvovať aj rodiny s malými deťmi.

Náučný chodník sa začína na námestí v Tlmačoch, pokračuje parkom popri cintoríne. Jeho súčasťou je šesť informačných tabúľ. Tie informujú o prírodných zaujímavostiach, faune a flóre lokality, ktorou chodník prechádza. V blízkosti vrchu Plešovica s nadmorskou výškou 318 metrom nad morom sa nachádza vyhliadka, ktorá ponúka krásne panoramatické výhľady.

Práve vyhliadka je najkomplikovanejším miestom celého chodníka. Osadená je v príkrom teréne. Diely na jej robustnú konštrukciu museli dobrovoľníci dopraviť od vykrývača ručne na miesto, kde je osadená. Pri jej montáži nepoužili zváranie, na montáž všetkých dielov sú použité výlučne skrutky.

„Technické riešenie musí rešpektovať požiadavky ochrany prírody, archeologických pamiatok a samozrejme požiadavky na bezpečnosť pohybu,“ skonštatoval Pecha.

Z vyhliadky je vidieť široké okolie, ktorému dominuje vodná nádrž na Hrone Veľké Kozmálovce. Tá slúži ako zásobáreň vody pre technologické účely atómovej elektrárne v Mochovciach. V prípade pekného počasia dovidieť z vyhliadky až na maďarský Ostrihom.