Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zimné pneumatiky sú pre osobné autá povinné pri snehu či ľade na ceste

Ilustračné foto. Foto: Dropbox

Pri ceste do zahraničia si treba overiť podmienky platné v danom štáte.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Zimné pneumatiky sú pre osobné autá a dodávky do 3,5 tony na Slovensku povinné, ak je na ceste súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Konkrétny dátum prezutia vozidla nie je v zákone určený. Ministerstvo vnútra (MV) SR na to upozornilo na sociálnej sieti. Vyzvalo, aby vodiči mysleli na prezutie pneumatík včas.

"Zákon hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1 len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami," približuje rezort.

Autobusy a nákladné autá, teda vozidlá kategórií M2, M3, N2 a N3, sú povinné mať zimné pneumatiky aspoň na jednej z hnacích náprav okrem situácií definovaných pre osobné vozidlá aj v čase od 15. novembra do 31. marca.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zimné pneumatiky sú označené horským symbolom. Môže ísť o štít so snehovou vločkou alebo snehovú vločku v horskom štíte s tromi vrcholmi. Majú tiež označenie M+S, M.S alebo M&S (Mud and Snow).

"Motoristom počas zimného obdobia polícia odporúča používať zimné pneumatiky, s ktorými je jazda pri nižších teplotách bezpečnejšia ako s letným obutím kolies," upozornilo MV SR. Nevyhovujúce pneumatiky brzdnú dráhu vozidla predlžujú a zvyšujú riziko dopravenej nehody.

Pri ceste do zahraničia si treba overiť podmienky platné v danom štáte.