Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Jedna z najvzácnejších poštových známok sveta pôjde opäť do dražby

Na nedatovanej snímke pohľad na jednocentovú poštovú známku z 19. storočia. Nenápadná jednocentová poštová známka z 19. storočia vydaná bývalou britskou kolóniou v Južnej Amerike už trikrát držala aukčný rekord pre samostatnú položku. Teraz má príležitosť stať sa opäť najcennejšou známkou sveta. Foto: TASR/AP

Magenta bola naposledy sprístupnená verejnosti v roku 1986.

New York 14. februára (TASR) - Nenápadná jednocentová poštová známka z 19. storočia vydaná bývalou britskou kolóniou v Južnej Amerike už trikrát držala aukčný rekord pre samostatnú položku. Teraz má príležitosť stať sa opäť najcennejšou známkou sveta.

Podľa odhadov aukčného domu Sotheby's sa známka, známa ako magenta, vydaná v roku 1856 v Britskej Guayane, predá na dražbe 17. júna v americkom New Yorku za 10-20 miliónov dolárov, napísala dnes agentúra AP. Bývalý kurátor filatelistických zbierok Britskej knižnice to označuje za kúpu "Mony Lízy" medzi najvzácnejšími poštovými známkami sveta.

Magenta bola naposledy sprístupnená verejnosti v roku 1986. Doteraz zostáva jedinou významnou známkou, ktorá chýba v dedičnej zbierke poštových známok britskej kráľovskej rodiny. Súčasný aukčný rekord za individuálny predaj drží švédska známka z roku 1855, ktorú v roku 1996 vydražili za 2,3 milióna dolárov.

Magenta bola vydaná v nízkom náklade a dnes z nej existuje iba jediný známy exemplár. Na tmavopurpurovom podklade je čiernou farbou vytlačený motív plávajúcej lode a motto kolónie v latinčine "Damus Petimus Que Vicissim", pričom nie je perforovaná. Niektorí filatelisti ju považujú za najvzácnejšiu známku sveta.