Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Žofia Bosniaková žila nábožným životom, narodila sa pred 405 rokmi

Žofia Bosniaková Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Neporušené telo Žofie Bosniakovej našli v krypte kaplnky na hrade Strečno v roku 1689.

Šurany/Bratislava 2. júna (TASR) - Šľachtičná Žofia Bosniaková (uvádza sa aj Bošnáková) si povesť svätice vyslúžila nielen cnostným životom, ale aj neobyčajným úkazom, keď jej 35-ročné telo uložené do krypty na Strečnianskom hrade našli po 55 rokoch neporušené a také zostalo aj po prevezení do kaplnky v Tepličke nad Váhom. V pondelok 2. júna uplynulo 405 rokov od jej narodenia.

Žila nábožným životom, založila nemocnicu a útulok pre chudobných. Traduje sa, že rozdávala chudobným chlebíčky, ktoré sa podľa nej dodnes nazývajú bosniaky.

Žofia Bosniaková sa narodila 2. júna 1609 na hrade v Šuranoch v šľachtickej rodine vojenského kapitána Tomáša Bosniaka. Získala dobré vzdelanie a náboženskú výchovu, vychovávala ju Alžbeta Telegdyová, sestra nitrianskeho biskupa Jána Telegdyho. V roku 1626 sa v Šuranoch vydala za postaršieho baróna Michala Šeréniho, s ktorým sa odsťahovala na zámok Nový Světlov v Bojkoviciach na Morave. O štvrť roka jej manžel zomrel a mladá vdova sa vrátila domov do Šurian.

V roku 1629 sa vydala za baróna Františka Vešeléniho. Manželia sa presťahovali na strečnianske panstvo, obývali hrad Strečno a kaštieľ v Tepličke nad Váhom. Zomrela 28. apríla 1644 na hrade Strečno vo veku 34 rokov.

Neporušené telo Žofie Bosniakovej
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Neporušené telo Žofie Bosniakovej našli v krypte kaplnky na hrade Strečno v roku 1689. Povolenie vystaviť jej telesné ostatky pre verejnosť dal po dôkladnom preskúmaní okolností v roku 1728 biskup Adam Ladislav Erdödy. Gróf Löwenburg, majiteľ hradu Strečno, dal pristaviť k severnej strane teplického kostola samostatnú priestrannú kaplnku zasvätenú Loretánskej Panne Márii. V roku 1729 v slávnostnom sprievode preniesli ostatky Žofie Bosniakovej v barokovej rakve so skleneným vekom z krypty kostola do novopostavenej kaplnky. Proces blahorečenia Žofie Bosniakovej sa začal v roku 1997.

K nešťastnej udalosti došlo 1. apríla 2009. Telo Žofie Bosniakovej v rakve vytiahnutej pred kostol polial horľavou látkou a zapálil 31 ročný Žilinčan. Telesné ostatky Žofie Bosniakovej vrátili do kaplnky kostola v Tepličke nad Váhom po odprosujúcej pobožnosti 26. apríla 2009. Muž, ktorý sa skutku dopustil, trpí závažným psychickým ochorením. Jeho trestné stíhanie za prečin hanobenia mŕtveho bolo zastavené. Muž sa lieči. Na námestí v Šuranoch pribudla v januári 2010 socha rodáčky Žofie Bosniakovej. Pamätník má trvale pripomínať jej životné krédo, že po človeku zostanú len jeho dobré skutky a všetko ostatné odveje neľútostný čas.