Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Fanúšikovia Pána prsteňov a Hobita smútia, zomrel Bilbo Lazník

Ian Holm, archívna snímka. Foto: AP

Jeho úmrtie súvisí s komplikáciami vyvolanými Parkinsonovou chorobou, ktorou dlhší čas trpel.

Londýn 19. júna (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel v piatok britský herec Ian Holm známy z filmových ság Pán prsteňov a Hobit, v ktorých stvárnil postavu Bilba Lazníka.

Britské médiá vrátane BBC o jeho smrti informoval Holmov agent. Podľa komuniké tento rešpektovaný a oceňovaný herec "odišiel pokojne" obklopený svojimi najbližšími. Jeho úmrtie súvisí s komplikáciami vyvolanými Parkinsonovou chorobou, ktorou dlhší čas trpel.

Sir Ian Holm hral počas svojej hereckej kariéry v desiatkach filmov a televíznych projektov. Začínal však v divadle, pričom aj za svoje výkony v divadelných hrách dostal mnohé ocenenia a bol dlhoročným členom Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti.

Uznanie kritiky i divákov si vyslúžil najmä stvárnením postavy Lennyho v hre Harolda Pintera s názvom The Homecoming (Návrat domov). Za tento herecký debut na Broadwayi z roku 1967 dostal aj cenu Tony.

Zaujímavosťou je, že v roku 1976 ho počas skúšok hry The Iceman Cometh na javisku prepadla silná tréma a pred divákov sa vrátil až o 18 rokov neskôr.

Počas svojho života si zahral taktiež vo viac ako 90 filmoch. Fanúšikovia si ho všimli najmä v snínke Ohnivé vozy z roku 1982. Za svoj výkon v ňom bol nominovaný na prestížnu filmovú cenu Oscar a za najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe bol ocenený na filmovom festivale v Cannes. Hral aj v mnohých ďalších filmoch, napríklad Henrich V., Frankenstein, Votrelec, Sladké zajtrajšky, Piaty element či Z pekla.

Na nakrúcanie filmu Votrelec, svojej prvej veľkej príležitosti v Hollywoode, nespomínal práve v najlepšom. V rozhovoroch ho opisoval ako "čertovsky ťažkú prácu" a "nie práve najpríjemnejšiu".

V roku 1989 sa stal komandérom Radu britského impéria (CBE) a o deväť rokov neskôr bol pasovaný za rytiera. V roku 1998 dostal Divadelnú cenu Laurenca Oliviera pre najlepšieho herca za herecký v Shakespearovej tragédii Kráľ Lear.