Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Zomrel bývalý bubeník skupiny The Crickets Jerry Allison

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Allison bol spoluautorom hitov ako That'll Be the Day (1957) alebo Peggy Sue (1959), čo mu prinieslo miesto v Rockandrollovej sieni slávy.

Nashville 23. augusta (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel Jerry Allison, bývalý člen americkej rockandrollovej skupiny The Crickets, v ktorej spieval Buddy Holly.

Allison bol spoluautorom hitov ako That'll Be the Day (1957) alebo Peggy Sue (1959), čo mu prinieslo miesto v Rockandrollovej sieni slávy.

Jeho úmrtie bolo bez udania dátumu a príčiny oznámené v pondelok na oficiálnej facebookovej stránke Buddyho Hollyho, informuje spravodajská stanica BBC News.

Allison sa narodil v roku 1939 v texaskom meste Hillsboro. Na bicie nástroje začal hrať ako desaťročný. S Buddym Hollym sa zoznámil o niekoľko rokov neskôr.

That'll Be the Day sa dostala na prvé miesto rebríčka Billboard, dominovala aj britskej hitparáde. V samotných USA sa z tohto singla predalo viac než milión kusov.

Pieseň mala veľký vplyv aj na Paula McCartneyho a Johna Lennona; bola prvou oficiálnou nahrávkou ich skupiny The Quarrymen, z ktorej sa neskôr stali The Beatles.

Po skladbe That'll Be the Day zaznamenala skupina The Crickets obrovský úspech, v priebehu 18 mesiacov mala ďalších sedem hitov, ktoré sa v rebríčkoch dostali do prvej štyridsiatky.

Buddy Holly tragicky zahynul vo veku 22 rokov pri leteckom nešťastí vo februári 1959. The Crickets boli uvedení do Rockandrollovej siene slávy v roku 2012.

Allison naposledy vystúpil s touto formáciou v roku 2016, dôchodok trávil na farme pri meste Nashville. Bol posledným žijúcim členom pôvodnej zostavy The Crickets.