Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Zomrel Francúz Claude Miller, režisér filmov Svedok a Malá zlodejka

Claudie Miller Foto: TASR/AP Photo/Michel Euler, File

Rodák z francúzskej metropoly získaval bohaté skúsenosti ako asistent slávnych osobností nielen francúzskej kinematografie.

Paríž 5. apríla (TASR) - Francúzsky filmár, režisér, scenárista a producent Claude Miller zomrel v stredu v Paríži po dlhej chorobe vo veku 70 rokov. Informovali o tom dnes francúzske médiá.

Rodák z francúzskej metropoly získaval bohaté skúsenosti ako asistent slávnych osobností nielen francúzskej kinematografie - režisérov, ako Marcel Carné a Michel Deville, ale aj Robert Bresson, Jacques Demy a Jean-Luc Godard. Neskôr sa podieľal na produkcii viacerých filmov iného velikána svetového filmu Francoisa Truffauta.

Claude Miller definitívne zaujal odbornú i laickú verejnosť však už svojim celovečerným debutom La meilleure façon de marcher (Najlepší spôsob chôdze, 1976), ktorý získal šesť nominácií na francúzskeho Oscara a napokon jednu z nich premenil v Césara za najlepšiu kameru.

Aj diváci v bývalom Československu mohli vidieť jeho snímku Svedok (1981) s Linom Venturom, Michelom Serraultom a Romy Schneiderovou v hlavných úlohách. Úspešné boli i Millerove filmy La petite voleuse (Malá zlodejka, 1988) s mladou Charlotte Gainsbourgovou a L'accompagnatrice (Klaviristka, 1992). Najvýraznejšími umelcovými prácami v poslednej fáze jeho tvorby bola zrejme snímka La classe de neige (Lyžiarsky zájazd, 1998), ktorá mu vyniesla osobitnú cenu poroty na festivale v Cannes, ako aj vojnová dráma Tajomstvo (2007).

Miller, ktorý bol od roku 2007 prezidentom parížskej filmovej vysokej školy La fémis, získal ocenenia na festivaloch v Istanbule, Montreale i francúzskom Luchone, dve ceny francúzskej filmovej kritiky za snímky Svedok a Malá zlodejka, ale aj desať nominácií na Césarov v kategóriách najlepší scenár, najlepšia réžia a najlepší film. Francúzskeho Oscara získal Claude Miller za predlohu k filmu Svedok.

Posledný film Clauda Millera, ktorý sa nachádza v záverečnom štádiu postprodukcie, príde do kín v priebehu jesene. Ide o filmovú adaptáciu románu francúzskeho laureáta Nobelovej ceny za literatúru Francoisa Mauriaca Thérese Desqueyroux s Audrey Tautou v titulnej úlohe.