Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Zomrel legendárny Winnetou, francúzsky herec Pierre Brice

Pierre Brice Foto: csfd.cz

Herec vraj skonal v náručí svojej manželky na zápal pľúc.

Paríž 6. júna (TASR) - Francúzsky herec Pierre Brice, ktorý sa preslávil stvárnením filmovej postavy Winnetoua - náčelníka indiánskeho kmeňa Apačov vo filmových adaptáciách románov Karla Maya, zomrel dnes vo veku 86 rokov v parížskej nemocnici. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hercovho manažéra.

Brice, vlastným menom Pierre Louis le Bris, si v šesťdesiatych rokoch 20. storočia zahral celkovo v 11 westernoch, ktoré boli filmovými spracovaniami takzvaných mayoviek, románov nemeckého spisovateľa Karla Maya. V našom prostredí mu v známom českom znení prepožičal hlas český dabingový herec Stanislav Fišer.

Briceovho filmového partnera a pokrvného brata - Old Shatterhanda - v týchto koprodukčných západonemeckých dobrodružných filmoch stvárnil americký herec Lex Barker, ktorý zomrel v roku 1973.

Brice, ktorý pochádzal zo starej šľachtickej francúzskej rodiny, prvý raz stvárnil tohto charizmatického Indiána vo winnetouovkách v roku 1962. Neskôr si zahral aj v menej úspešnom seriáli z 80. rokov nakrútenom tiež podľa predlohy Karla Maya.