Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel Paul Kurtz, americký filozof, skeptik a sekulárny humanista

Paul Kurtz. Archívna foto. Foto: TASR/AP Photo

Vedúca osobnosť skepticizmu, zakladateľ Centra pre hľadanie a autor viacerých publikácií zomrel v New Yorku.

Washington 22. októbra (TASR) - Vo veku 86 rokov zomrel významný americký skeptik a sekulárny humanista, filozof Paul Kurtz - zástanca názoru, že správanie sa má riadiť rozumom a vedou, a nie náboženstvom.

Vedúca osobnosť svetového skeptického hnutia zomrela v sobotu vo svojom domove v štáte New York. Jeho smrť dnes oznámilo Centrum pre hľadanie, ktoré založil. Bezprostrednú príčinu jeho úmrtia rodina nezverejnila.

Kurtz sa zaujímal o parapsychológiu, astrológiu a všetko, čo súvisí s paranormálnymi aktivitami. Bol zakladateľom a dlhoročným predsedom Výboru pre vedecké skúmanie paranormálnych tvrdení (CSICOP), ktorý bol neskôr premenovaný na Výbor pre skeptické hľadanie, založil aj kritický časopis The Skeptical Inquirer.

Pred dvoma rokmi rezignoval z rady Centra, Výboru i Rady pre sekulárny humanizmus, ďalšej organizácie, ktorú založil.

Kurtz bol veteránom druhej svetovej vojny, doktorát z filozofie získal na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde tiež filozofiu na niekoľkých fakultách vyučoval.

V slovenčine vyšla v roku 1998 Kurtzova kniha Zakázané ovocie - Etika humanizmu.

Podľa serveru slovakia.humanists.net vydal tiež Humanistický manifest II (1973), Deklaráciu sekulárnych humanistov (1980) a Deklaráciu vzájomnej závislosti: Nová globálna etika (1988).