Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Zomrel rabín Steinsaltz, autor prekladu Talmudu do hebrejčiny

Izraelský rabín Adin Steinsaltz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Steinsaltz bol od roku 1988 nositeľom najvyššieho civilného vyznamenania Štátu Izrael - Izraelskej ceny - a za svoju vedeckú činnosť získal viacero čestných doktorátov.

Jeruzalem 7. augusta (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel rabín Adin Steinsaltz, známy židovský učenec, ktorý 45 rokov svojho života zasvätil zostavovaniu monumentálneho a prelomového prekladu Talmudu - súpisu rabínských diskusií týkajúcich sa židovského zákona či etiky, ktoré židovstvo považuje za smerodajné.

V Jeruzaleme sídliace Steinsaltzovo centrum informovalo, že učenec zomrel v piatok v Jeruzaleme na následky zápalu pľúc.

Steinsaltz ako pedagóg založil sieť škôl v Izraeli a bývalom Sovietskom zväze. Napísal viac ako 60 kníh z rôznych odborov - od zoológie až po teológiu. Talmud, ústredný text hlavného prúdu judaizmu, bol však jeho najväčšou vášňou, konštatovala agentúra AP.

Izraelský rabín Adin Steinsaltz drží jeden zo zväzkov Talmudu počas rozhovoru s americkou tlačovou agentúrou Associated Press v Jeruzaleme.
Foto: TASR/AP


Talmud podrobne popisuje diskusie rabínov v priebehu storočí, ktoré sa týkajú židovského práva, etiky, filozofie, zvykov a histórie. Štúdiom Talmudu sa pre jeho zložitosť, nejasnosti a skutočnosť, že väčšina z jeho textu je písaná v aramejčine, zaoberá už len malá skupina židovských učencov.

Steinsaltz začal pracovať na "popularizácii" Talmudu v roku 1965, keď mal 27 rokov, a skončil s ňou v roku 2010.

Jeho preklad babylonského Talmudu v 45 zväzkoch, sprevádzaný mnohými komentármi, bol pri mnohých príležitostiach označený za "revolučný čin", píše sa v tlačovej správe vydanej v deň jeho úmrtia. Uvádza sa v nej, že Steinsaltz svojím prekladom z aramejčiny do hebrejčiny i ďalších jazykov - angličtiny, francúzštiny a ruštiny - "sprístupnil staré židovské texty veľkému počtu ľudí".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril ľútosť nad skonom rabína Steinsaltza, pričom ho oslávil ako "geniálneho učenca, génia Tóry a muža úžasného ducha". V podobnom duchu sa vyjadril aj izraelský prezident Reuven Rivlin, uviedol spravodajský portál i24News.

Steinsaltz bol od roku 1988 nositeľom najvyššieho civilného vyznamenania Štátu Izrael - Izraelskej ceny - a za svoju vedeckú činnosť získal viacero čestných doktorátov.

Pochovaný bude ešte v piatok na jeruzalemskej Olivovej hore, dodala agentúra AP.