Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel režisér klipu k skladbe Bohemian Rhapsody od skupiny Queen

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Gowers počas svojejkariéry získal niekoľko prestížnych cien. Spolupracoval s viacerými slávnymi interpretmi vrátane Michaela Jacksona či The Rolling Stones.

Londýn 18. januára (TASR) — Gitarista britskej rockovej skupiny Queen, sir Brian May, vzdal poctu Bruceovi Gowersovi, ktorý režíroval prelomový videoklip Bohemian Rhapsody (1975). Gowers zomrel 15. januára vo veku 82 rokov v americkom štáte Kalifornia.

"Bruce bol architektom nášho videoklipu k skladbe Bohemian Rhapsody a k mnohým ďalším," povedal May, ktorého v stredu citovala spravodajská stanica BBC News.

Gowers počas svojejkariéry získal niekoľko prestížnych cien. Spolupracoval s viacerými slávnymi interpretmi vrátane Michaela Jacksona či The Rolling Stones.

"V rockovej komunite bude veľmi chýbať a určite sa naňho nikdy nezabudne. Jeho rodine vyjadrujeme hlbokú sústrasť," povedal 75-ročný May.

Gowersovi sa videoklipom k skladbe Bohemian Rhapsody podľa bubeníka skupiny Rogera Taylora (73) podarilo vytvoriť "skutočne úspešný a propagačný nástroj" Queenu.



Táto epická pieseň je tretím najpredávanejším singlom všetkých čias v Spojenom kráľovstve. V roku 1975 bola deväť týždňov na vrchole britskej hitparády a v roku 1991 sa po smrti speváka Freddieho Mercuryho vrátila na prvé miesto.

Nakrúcanie trvalo len tri hodiny a stálo 3500 libier. Išlo o prvý odvysielaný videoklip v britskej hudobnej relácii Top of the Pops.

Gowers pre skupinu Queen režíroval aj videoklipy k skladbám Somebody to Love či You're My Best Friend. Spolupracoval aj so skupinami Genesis, Bee Gees, Rush, Santana, Kiss, Toto, Supertramp alebo Kansas.

Gowers režíroval aj projekty ako Live 8 (2005), Live Earth (2007) či prvý inauguračný koncert prezidenta USA Billa Clintona pri Lincolnovom pamätníku vo Washingtone (1993).