Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Zomrel severoírsky držiteľ Nobelovej ceny za mier John Hume

Na archívnej snímke z 10. decembra 1998 laureát Nobelovej ceny za mier John Hume (vpravo) sa pozerá na diplom, ktorý si preberá z rúk predsedu Nobelovho výboru Francisa Sejersteda počas udeľovania v Osle. Vo veku 83 rokov zomrel známy severoírsky politik John Hume - držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1998, ktorú mu udelili za účasť na severoírskom mierovom procese. Foto: TASR/AP

Hume, ktorý bol bývalým učiteľom, sa dostal do povedomia verejnosti v roku 1968 počas svojho pôsobenia v Hnutí za občianske práva, ktoré kritizovalo nerovnosť a diskrimináciu v Severnom Írsku.

Belfast 3. augusta (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel známy severoírsky politik John Hume, držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1998, ktorú mu udelili za účasť na severoírskom mierovom procese. John Hume posledné roky trpel demenciou. O jeho úmrtí s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny informovala britská televízna stanica BBC.

John Hume zomrel v pondelok v skorých ranných hodinách v opatrovateľskom domove v severoírskom meste Londonderry.

Hume, ktorý bol považovaný za jednu z najdôležitejších severoírskych politických osobností, získal v roku 1998 Nobelovú cenu za mier za účasť na severoírskom mierovom procese, ktorý ukončil dlhoročný ozbrojený konflikt. Túto cenu zdieľal spoločne s Davidom Trimblom, vtedajším lídrom Ulsterskej unionistickej strany (UUP).

Hume, ktorý bol bývalým učiteľom, sa dostal do povedomia verejnosti v roku 1968 počas svojho pôsobenia v Hnutí za občianske práva, ktoré kritizovalo nerovnosť a diskrimináciu v Severnom Írsku.

V roku 1970 bol jedným zo zakladajúcich členov Sociálnodemokratickej a labouristickej strany (SDLP). Túto stranu viedol od roku 1979 do novembra 2001.


Profil zosnulého severoírskeho laureáta Nobelovej ceny za mier J. Huma



John Hume sa narodil 18. januára 1937 v Londonderry - druhom najväčšom meste Severného Írska.

Tento bývalý učiteľ sa dostal do popredia počas severoírskeho hnutia za občianske práva v roku 1968. O dva roky neskôr pomáhal zakladať umiernenú katolícku Sociálnodemokratickú a labouristickú stranu (SDLP), na čele ktorej stál v rokoch 1979 až 2001. V roku 1979 ho zároveň zvolili za poslanca Európskeho parlamentu (EP) a od roku 1983 sa stal členom Dolnej snemovne britského parlamentu.

Na Veľký piatok 10. apríla 1998 podpísali najväčšie politické strany Severného Írska tzv. Veľkopiatkovú mierovú dohodu, ktorá ukončila dlhoročný krvavý konflikt v Severnom Írsku.

V rovnakom roku sa Nobelova komisia rozhodla udeliť Nobelovu cenu za mier dvom osobám, ktoré sa stali hlavnými aktérmi severoírskeho mierového procesu. Jedným z nich bol katolícky vodca John Hume, ktorého mnohí považovali za hlavného architekta mierovej dohody.

John Hume získal Nobelovu cenu za mier spolu s lídrom severoírskych protestantov Davidom Trimbleom, a to "za úsilie nájsť mierové riešenie konfliktu v Severnom Írsku".

Hume, veterán severoírskej politickej scény, ktorý posledné roky svojho života trpel demenciou, 4. februára 2004 vyhlásil, že politiku zo zdravotných dôvodov opúšťa.

"Končím s prácou v Európskom parlamente po odporúčaní lekárov, vzhľadom na rozsiahlu pracovnú náplň, ktorá zahŕňa veľký počet ciest," povedal vtedy John Hume. Už pred tým, v roku 2001 odstúpil - rovnako zo zdravotných dôvodov - aj z postu šéfa SDLP.

Hume je jednou z najvýznamnejších osobností nedávnej politickej histórie Severného Írska a okrem Nobelovej ceny za mier je tiež držiteľom Gándhího mierovej ceny aj Ceny Martina Luthera Kinga. V roku 2010 získal v prieskume írskej stanice RTE titul "Najväčšia osobnosť Írska".