Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

SVET HUDBY SMÚTI: Zomrela kráľovná rocku Tina Turner

V roku 1939 sa narodila americká speváčka TINA TURNER, vlastným menom Annie Mae Bullocková, jedna z najpopulárnejších hviezd osemdesiatych rokov 20. storočia, známa svojím zachrípnutým silným hlasom. Foto: TASR/AP

Umelkyňa sa preslávila hitmi What's Love Got to Do with It, The Best, We Don’t Need Another Hero alebo Typical Male.

Zürich 24. mája (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrela v stredu vo Švajčiarsku rocková speváčka amerického pôvodu Tina Turner. Stala sa jednou z najúspešnejších speváčok všetkých čias. Zomrela pokojne po dlhej chorobe doma v meste Küsnacht blízko Zürichu. Informovala o tom jej hovorkyňa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Umelkyňa sa preslávila hitmi What's Love Got to Do with It, The Best, We Don’t Need Another Hero alebo Typical Male.
Na archívnej snímke zo 14. júla 1985 Tina Turnerová a Mick Jagger vystupujú na koncerte Live-Aid vo Filadelfii. Tina Turnerová zomrela vo veku 83 rokov v utorok 23. mája 2023.
Foto: TASR - AP

Tina Turner začala kariéru v 50. rokoch minulého storočia počas prvých rokov rokenrolu a neskôr sa stala typickým zjavom hudobnej stanice MTV.

Vo videu k piesni "What's Love Got to Do with It", ktorá bodovala v hitparádach, bola stelesnením štýlu 80. rokov - kráčala ulicami New Yorku s ježatými blond vlasmi, v minisukni a topánkach s ihličkovými podpätkami.

Mala cit pre hudobné experimentovanie a balady s úprimnými textami.

Postupom času dostala prezývku kráľovná rocku a v 80. rokoch získala šesť zo svojich ôsmich hudobných cien Grammy. V tomto desaťročí mala vyše desať piesní v hitparáde TOP 40, napríklad "Typical Male", "The Best", "Private Dancer" a "Better Be Good to Me". V roku 1988 v brazílskom Riu de Janeiro prilákala 180.000 ľudí na svoj koncert a tak sa stal najväčším koncertom s jedným účinkujúcim.
Na archívnej snímke z 27. februára 1985 Tina Turnerová a Lionel Richie pózujú s piatimi hudobnými cenami Grammy v Los Angeles.
Foto: TASR - AP

V tom čase už bolo minulosťou jej manželstvo s gitaristom Ikeom Turnerom, ktorý bol alkoholovo a drogovo závislý. K Tine sa správala agresívne a fyzicky ju napádal. Predtým tvorili spevácke duo Ike & Tina Turner, ktoré vzniklo po ich svadbe v roku 1958. Manželstvo sa skončilo rozvodom v roku 1976.

V roku 1991 ich oboch uviedli do Rokenrollovej siene slávy.

Po Tine Tuner zostal manžel Erwin Bach, ktorého si vzala v roku 2013, a dvaja Ikeovi synovia, ktorých si adoptovala.


TASR prináša profil legendárnej speváčky:

Tina Turner sa narodila 26. novembra 1939 ako Anna Mae Bullocková v meste Nutbush v štáte Tennessee. Prvé spevácke skúsenosti získala pri vystúpeniach v cirkevnom zbore v baptistickom kostole, neskôr aj pri školských speváckych súťažiach.

Keď sa rodičia rozišli, matka sa s Annou a staršou sestrou Alline presťahovali do Saint Louis. Pri jednej z návštev hudobného klubu dostala možnosť zaspievať skladbu You Know I Love You z repertoáru B.B.Kinga. Tam sa tiež spoznala s Ikeom Turnerom a začala vystupovať s jeho skupinou Kings of Rhythm. V roku 1958 pod menom Little Ann nahrala prvý singel Boxtop. Hudba ich zbližovala, v roku 1958 sa zobrali a Anna si na partnerov návrh dala umelecké meno Tina Turner. Od októbra 1960 vystupovali pod názvom Ike & Tina Turner Revue. Prvý veľký úspech získali v októbri 1966 so skladbou River Deep, Mountain High.

V závere 60. rokov už boli Ike a Tina známou dvojicou, vystúpili na festivale v Newporte, pri americkom turné skupiny Rolling Stones boli v novembri 1969 jej predskupinou. V roku 1973 nahrala Tina skladbu Nutbush City Limits, ktorú venovala rodnému mestu. Na rozdiel od koncertného pódia to doma manželom spolu nevychádzalo. Definitívne sa rozišli v roku 1976. Tina si uprostred turné v Dallase zbalila kufre a bez jediného dolára vo vrecku odišla na letisko. Vďaka známym si zohnala peniaze na letenku domov a šesť mesiacov nevychádzala z domu.

Pri rozvode sa zriekla všetkého majetku a akýchkoľvek finančných nárokov. So štyrmi synmi sa ocitla na ulici. Prežili vďaka podpore priateľov, potom založila skupinu a vystupovala v kluboch. Bola neustále na cestách, doma aj v Európe. Dve vystúpenia za noc, šesťkrát v týždni. Starí priatelia však nezabudli, Rolling Stones ju niekoľkokrát pozvali na spoločné vystúpenie. Bola dokonca prvou ženou, ktorá spievala na javisku duet s Mickom Jaggerom.

V decembri 1983 mala Tina prvý sólový hit Let's Stay Together. Na konci roka 1979 sa zoznámila s mladým austrálskym promotérom Rogerom Daviesom. Ten sa snažil presadiť v americkom hudobnom biznise. Tina bola síce známou, ale v tom čase mala dlh skoro pol milióna dolárov. Opäť pomohli Rolling Stones a Tina so svojou kapelou im robila predskupinu na americkom turné v roku 1981. Ešte v decembri 1981 vystúpila na koncerte Roda Stewarta v hale Forum v Los Angeles, ktorý sa naživo prenášal do celého sveta.

Záujem o Tinu Turner brzdila negatívna povesť jej bývalého manžela. V roku 1983 prelomila aj túto bariéru, vystupovala v Las Vegas, New Yorku, dobrú reklamu jej urobil aj spevák David Bowie. V marci 1984 odštartovala britské turné. Definitívny úspech si získala albumom Private Dancer z júla 1984, ktorého predaj prevýšil desať miliónov kópií. Mesiac na to už bola na turné s ďalším úspešným umelcom, spevákom Lionelom Richiem. Jej pieseň What's Love Got To Do viedla tri týždne americkú hitparádu v septembri 1984. Vo februári 1985 získala za album Private Dancer prvú Grammy.

Po úspechu tohto albumu vydala ďalšie dve výborné platne Break Everly Rule v septembri 1986 a Foreign Affair v septembri 1989. V roku 1985 sa objavila na filmovom plátne v snímke Mad Max v úlohe tety Entity. Do konca roka 1989 mala v singlovej hitparáde už 12 skladieb a v rebríčku albumov desiatku platní.

Jej úspešná dráha pokračovala aj v 90. rokoch. V roku 1995 mala úspech pieseň GoldenEye, titulná skladba z bondovského filmu. V lete 2001 vyhlásila, že jej európske turné je posledným. Posledným preto, že chce, aby si ju fanúšikovia pamätali v príjemnom vydaní. Tí si ju však vypýtali znova na scénu.

Prvý októbrový deň v roku 2008 začala koncertom v americkom Kansas City Tina! 50th Anniversary Tour, ktoré ukončila 5. mája 2009 v anglickom Sheffielde. Absolvovala 90 koncertov, ktoré navštívilo 1.163.264 divákov, a zárobok prevýšil 130 miliónov dolárov.

Tina Turner má na konte desať štúdiových, šesť kompilačných a tri koncertné albumy, z ktorých sa celosvetovo predalo vyše 200 miliónov kópií. Získala 12 cien Grammy, poslednú v roku 2018 za celoživotné dielo.

V 80. rokoch sa v Nemecku zoznámila s Erwinom Bachom. Po dlhoročnej známosti sa s producentom mladším o 27 rokov v júli 2013 vo švajčiarskom Zürichu vzali. Krátko predtým získala švajčiarske občianstvo. Prekonala vážnu chorobu - zlyhávanie obličiek. Zachránil ju manžel, keď jej jednu obličku daroval. Žili vo švajčiarskom meste Küsnacht pri Zürišskom jazere.