Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Zomrela priekopníčka ženského lietania Evelyn Johnsonová

Evelyn Johnsonová Foto: TASR/AP

Evelyn Johnsonová bola držiteľkou Guinnessovho rekordu za najvyšší počet hodín nalietaných ženou.

Washington 11. mája (TASR) - Američanka Evelyn Bryan Johnsonová, priekopníčka ženského lietadla a držiteľka rekordu v Guinnessovej Svetovej knihe rekordov, zomrela vo štvrtok vo veku 102 rokov. Oznámil to dnes pohrebný ústav v Jefferson City, v Tennessee.

Johnsonová bola držiteľkou Guinnessovho rekordu za najvyšší počet hodín nalietaných ženou.

V roku 2007 ju USA uviedli do Siene slávy národného letectva. V tom čase už mala za sebou 55 rokov lietania a vo vzduchu strávila v prepočte sedem rokov zo svojho života. Odhaduje sa, že nalietala ekvivalent 23 letov k Mesiacu a nikdy nehavarovala.

"Dvakrát mi úplne zlyhal motor. Ale nikdy som lietadlo ani neškrabla... Zažila som požiar vo vzduchu, ale bezpečne som pristála," povedala kedysi.

Lietať začala v roku 1944. Ponúkala letecké služby a od roku 1953 riadila prevádzku na mestskom letisku Moore-Murrell Airport, kde učila lietať vyše 3000 študentov, budúcich pilotov. Pre Federálnu leteckú správu preskúšala vyše 9000 pilotov. Tí všetci ju prezývali Mama Bird.

To letisko riadila ešte ako 95-ročná.

Môj manžel začal lietať a skončil ako šéf práčovne. Ja som začala u prania šatstva a skončila som u lietania, povedala Johnsonová v roku 2005.