Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Zomrela svetoznáma talianska sopranistka Mirella Freniová

Na archívnej snímke talianska operná diva Mirella Freniová. Foto: TASR/AP

Za svoje zásluhy pre oblasť kultúry sa stala nositeľkou viacerých významných vyznamenaní.

Rím 10. februára (TASR) - Vo veku 84 rokov zomrela v nedeľu v Modene talianska operná diva Mirella Freniová. Podľa agentúry DPA o tom na sociálnej sieti Facebook informoval Gian Carlo Muzzarelli, starosta jej rodného mesta Modena v Taliansku.

"Modena a svet prišli o Mirellu Freniovú. Nádherný hlas Modeny, žena, umelkyňa a priateľka nás opustila," napísal Muzzarelli.

Podľa tlačovej agentúry ANSA Freniová zomrela v nedeľu 9. februára po dlhej chorobe a len pár týždňov pred tým, ako by 27. februára oslávila svoje 85. narodeniny.

Svetoznáma sopranistka ukončila svoju 50 rokov trvajúcu spevácku kariéru v roku 2005. Počas nej spolupracovala s najznámejšími opernými domami, napr. milánskou La Scalou, newyorskou Metropolitnou operou či Covent Garden v Londýne. Jednou z jej najslávnejších rolí bola Mimi v opere Bohéma od Giacoma Pucciniho.

Jej kolegom na scéne býval často aj taliansky tenorista Luciano Pavarotti, s ktorým sa poznali od detstva, keďže ich matky pracovali v rovnakej tabakovej fabrike.

Za svoje zásluhy pre oblasť kultúry sa stala nositeľkou viacerých významných vyznamenaní: vo Francúzsku jej napríklad udelili Rad umení a literatúry a v rodnom Taliansku ju za zásluhy o národ v oblasti literatúry a umenia vyznamenali Radom za zásluhy, najvyšším štátnym vyznamenaním.