Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Mláďa pandy v ZOO pomenovali Aiko, odhlasovali ho ľudia

Mláďa pandy červenej , ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pandy červené pochádzajú z oblasti Himalájí, žijú v nadmorskej výške 2200 až 4800 metrov nad morom. Patria medzi všežravce.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Mláďa pandy červenej, ktoré sa v bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) narodilo ešte v júni, dostalo meno Aiko (malá milovaná). Vybrali mu ho samotní Bratislavčania. Do konca októbra totiž na webovej stránke ZOO hlasovali za to, ktoré sa im najviac páči. Z vyše 500 zapojených chcelo meno Aiko 155.

Na výber mali hlasujúci ešte mená ako Kioko (šťastná), Keiko (požehnaná), Bao (poklad), Dawei (dokonalá), Ting Ting (očarujúca), Žužu alebo Koby. Najmenej hlasov získalo meno Dawei.

Matkou mláďaťa je trojročná samica Coco, ktorá sa narodila v záhrebskej ZOO, a otcom je takisto trojročný samec Pung. Toho priviezli do Bratislavy v roku 2011 z Cambron - Casteau v Belgicku.

Pandy červené pochádzajú z oblasti Himalájí, žijú v nadmorskej výške 2200 až 4800 metrov nad morom. Patria medzi všežravce. V ZOO sa ich kŕmna dávka skladá z bambusov, ovocia, zeleniny, ale aj mäsitej zložky, najmä kuracieho mäsa a rôznych druhov hmyzu.