Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

Húževnatosťou je Štefánik príkladom aj pre mladých, tvrdí J. Blanár

Juraj Blanár, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Blanár označil za dôležité, že v čase, keď ešte Slováci, ako národ neboli definovaní, Štefánik už mal jasnú víziu a chcel, aby boli na svetovej mape.

Bratislava 21. júla (TASR) - Milana Rastislava Štefánika označil za jednu z najväčších osobností slovenských dejín podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. Zdôraznil, že svojou húževnatosťou môže byť príkladom aj pre súčasných mladých ľudí, aby videli, že má zmysel ísť za svojim cieľom. Predseda Smeru-SD Robert Fico Štefánika rovnako považuje za významnú osobnosť. Označil ho za vzdelaného človeka, ktorého každý vítal, ktorý sa stretával s najvýznamnejšími svetovými politikmi a mal veľký význam a zásluhu na vzniku Československej republiky.

Blanár označil za dôležité, že v čase, keď ešte Slováci, ako národ neboli definovaní, Štefánik už mal jasnú víziu a chcel, aby boli na svetovej mape. "Svoj osobný život podriadil tomu, aby sa to stalo. Popri svojej profesionálnej kariére ako vedca dokázal toľko neskutočných vecí pre vznik Československej republiky, že môžem s plnou vážnosťou povedať, že bez Milana Rastislava Štefánika by ani prvá Československá republika nevznikla. Bol to práve on, kto otváral dvere Masarykovi a Benešovi vo veľkých mocnostiach," skonštatoval Blanár. Považuje preto za prirodzené, že si ho aj dnes pripomíname.

Veľký odkaz podľa jeho slov môže dať aj dnešným mladým ľuďom. "Apeloval predovšetkým na to, že iba pracovitosťou a osobným nasadením dokážete uskutočniť to, čomu veríte. A on veril tomu, čo chcel dosiahnuť a išiel za tým neúnavne," uviedol Blanár s tým, že jeho húževnatosť je pre mladých príkladom, aby videli, že má zmysel ísť za svojim cieľom.

"Štefánik viedol romantický život so závratnou kariérou, čo len potvrdzuje, že to bol mimoriadne šikovný človek so širokým rozhľadom a obrovským množstvom záujmov a schopností, vďaka ktorým si ľahko získal rešpekt a uznanie doma aj v zahraničí. Smutné je, že naši dnešní najvyšší ústavní predstavitelia sa k nemu nepribližujú ani náhodou," uviedol Fico na sociálnej sieti. Štefánik podľa jeho slov staval úspech na dobrom vzdelaní, pracovitosti a na disciplíne. "Keby dnes videl, kto všetko stojí na najvyšších ústavných postoch tohto štátu, tak by to asi ťažko znášal," podotkol Fico.