Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia M.R.Štefánik

K oslave narodenia Štefánika Matica slovenská pripraví rôzne podujatia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálovi odhalia bustu vo Zvolenskej Slatine a pamätnú tabuľu v Ivanke pri Dunaji, predstavia novú knihu M. R. Štefánik a Lučenec a na dunajské nábrežie v Bratislave prenesú divadelnú dramatizáciu.

Bratislava 20. júla (TASR) - Matica slovenská (MS) pripravuje k 140. výročiu narodenia Milana Rastislava Štefánika sériu kultúrno-osvetových podujatí, bustu, knihu aj hraný film. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

Generálovi odhalia bustu vo Zvolenskej Slatine a pamätnú tabuľu v Ivanke pri Dunaji, predstavia novú knihu M. R. Štefánik a Lučenec a na dunajské nábrežie v Bratislave prenesú divadelnú dramatizáciu ako živé predstavenie nového hraného filmu o pôsobení Štefánika medzi česko-slovenskými legionármi. „Pred sto rokmi sa z Ruska vrátili domov poslední slovenskí legionári, medzi ktorými pôsobil Štefánik na prelome rokov 1918 a 1919. Bol to on, kto prišiel s myšlienkou vytvoriť z česko-slovenských légií prvú spoločnú armádu Čechov a Slovákov. To našu politickú reprezentáciu povzbudilo k tomu, aby v roku 1918 vstúpilo Slovensko prvýkrát do dejín ako právny subjekt,“ vysvetlil predseda MS Marián Gešper. „Na 140. výročie narodenia Štefánika sme pripravili sériu matičných podujatí, ktoré zaujímavou, modernou i trvalou formou priblížia ľuďom práve tento aspekt jeho nesmierneho prínosu pre súčasnosť,“ hovorí.

Matiční ochotníci z Divadelného odboru MS a Mladej Matice podľa Matuškovej natočili divadelnú dramatizáciu Vizionári slovenskej slobody vo forme hraného filmu, ktorý venovali Štefánikovi a Slovákom v prvom zahraničnom odboji. Matica slovenská ho predstaví naživo 21. júla o 16.00 h priamo pred sochou generála na Nábreží M. R. Štefánika v Bratislave. Ľudia sa budú môcť odfotiť s mladomatičným ochotníkom Teodorom Sitarčíkom, ktorý Štefánika stvárni v generálskej uniforme. S národnými piesňami vystúpia mladí speváci Ema Kristofová a René Bošeľa.

V ten istý deň o 17.00 h odhalia matičiari pamätnú tabuľu Štefánikovi na Námestí sv. Rozálie v Ivanke pri Dunaji. Pred Domom MS v Komárne o 16.30 h pripravujú matičiari a Ozbrojené sily (OS) SR pietne kladenie vencov k soche generála. Účastníci prídu v divadelných kostýmoch a krojoch, čestná stráž vo vojenských uniformách za prítomnosti predstaviteľov OS SR. Dom MS v spolupráci so štátnym archívom pripravil pre verejnosť aj výstavu a v závere dňa odohrá divadelný súbor Dramaťák muzikál Zver.

Okrem toho sa obnovená Štefánikova busta 26. júla o 16.00 h vo Zvolenskej Slatine slávnostne vráti na pôvodné miesto. „Spomienku na Štefánika komunisti tvrdo potláčali po celom Slovensku. Vo Zvolenskej Slatine si však ľudia zachovali jeho bronzovú bustu až do normalizácie, potom ju ukryli a po roku 1989 umiestnili do školy. Teraz ju vrátime späť pred obecný úrad,“ ozrejmil prvý podpredseda MS Marek Hanuska. Matičný film Vizionári slovenskej slobody bude mať premiéru práve v kinosále miestneho kultúrneho domu 25. júla o 20.00 h. Novú publikáciu M. R. Štefánik a Lučenec uvedie do života 26. júla o 17.30 h Miestny odbor MS v Lučenci v spolupráci s mestom Lučenec a Spolkom M. R. Štefánika v Lučenci.