Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia M.R.Štefánik

Pri Paríži začali s realizáciou Pamätnej izby M. R. Štefánika

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Otvorenie prízemia s dočasnou výstavou v reprezentačnej sále Urania (ochrankyňa hvezdárov) bude zároveň začiatkom projektu prvej stálej expozície venovanej M. R. Štefánikovi za hranicami Slovenska.

Bratislava/Paríž 29. septembra (TASR) - V observatóriu v Meudone pri Paríži začali s realizáciou Pamätnej izby M. R. Štefánika. Pre TASR to potvrdil a podrobnosti spresnil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Juraj Tomaga.

"Otvorenie dočasnej výstavy na upravenom prízemí predpokladáme v novembri tohto roka," uviedol. "Všetky exponáty a umelecké inštalácie budú následne – len čo to stav rekonštrukcie vnútorných priestorov umožní – začlenené do stálej expozície dejín hvezdárstva na 1. poschodí observatória" dodal.

Tomaga zdôraznil, že otvorenie prízemia s dočasnou výstavou v reprezentačnej sále Urania (ochrankyňa hvezdárov) bude zároveň začiatkom projektu prvej stálej expozície venovanej M. R. Štefánikovi za hranicami Slovenska. "Expozíciu pripravujú Slovenské národné múzeum (SNM) a Vysoká škola výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave," spresnil.

Projekt rekonštrukcie, zriadenia pamätnej izby a stálej expozície venovanej M. R. Štefánikovi v Meudone vychádza z plánu aktivít realizovaných pri príležitosti vyhlásenia Roka M. R. Štefánika. Vláda schválila návrh na vyhlásenie pamätného roka rovnako i organizačné a finančné zabezpečenie podujatí s ním súvisiacich na začiatku februára 2019. Na projekt vo Francúzsku schválila vláda 350.000 eur (100.000 na rok 2019 a 250.000 eur na rok 2020) Na celkových nákladoch, ktoré sa odhadujú na 1.300.000 eur, sa podieľa aj francúzska strana.

Spoluzakladateľ prvej Československej republiky, diplomat, politik, vojak i vedec M. R. Štefánik pôsobil v observatóriu v Meudone na začiatku 20. storočia ako astronóm.