Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia M.R.Štefánik

Poprad slávnostne odhalil pamätník a bustu M. R. Štefánika

Na ilustračnej snímke busta Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Zdenko Dzurjanin

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnili aj členovia spoločnosti M. R. Štefánika ako i Matice slovenskej.

Poprad 4. septembra (TASR) – V meste Poprad odhalili v piatok pamätník a bustu Milana Rastislava Štefánika. Viac ako tri metre vysoký pamätník na Štefánikovej ulici pred okresným súdom postavili pri príležitosti jeho 140. výročia narodenia.

Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, autorom busty s rozmermi meter krát meter je akademický sochár Ladislav Berák. Okrem nej sú súčasťou pamätníka aj dva kamenné bloky, ktoré majú symbolizovať priateľstvo a vzájomnosť Čechov a Slovákov, ako aj nalomené krídla, ktoré predstavujú Štefánikovo lietadlo, ktorým vzlietol poslednýkrát.

Radnica ďalej priblížila, že pred pamätníkom je navrhnutá aj dláždená plocha, priestor v okolí pamätníka, samotný pamätník, ako aj chodníky a spevnené plochy v celom priestore, ktoré sú nasvietené. Súčasťou sú aj prvky drobnej architektúry. Priamo v pamätníku je integrovaná pietna plocha na uloženie kvetov a vencov s výrokom M. R. Štefánika „Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.

Celý priestor je pojatý ako malý mestský park. Samotné práce na osadení pamätníka sa podľa radnice začali na jar tohto roka a trvali päť mesiacov pre pandémiu nového koronavírusu. „Náklady na sadové úpravy, kamenný podstavec, spevnené plochy, chodníky, osvetlenie, odpadkové koše, lavičky a kamerový systém predstavujú 85.000 eur. Hodnota samotnej busty je 30.000 eur,“ vyčíslilo mesto.

Na slávnostnom odhalení sa zúčastnili aj členovia spoločnosti M. R. Štefánika ako i Matice slovenskej. Primátor mesta Anton Danko spolu s predsedníčkou Klubu Spoločnosti M. R. Štefánika v Spišskej Novej Vsi, Ruženou Kormošovou, odhalili pamätnú tabuľu pri ruži s menom GENERÁL Štefánik. Ruža bola vyšľachtená v roku 1931 Jánom Böhmom z odrody Brilant. Samosprávy viacerých miest Slovenska vzdávajú výsadbou ruže hold generálovi Štefánikovi.

Podľa slov primátora by mal M. R. Štefánikovi patriť v našich dejinách väčší význam a dôležitosť. „Pamätník a vzácna šľachtená ruža nám má pripomínať veľkú osobnosť našich dejín. Určite by sme sa o Štefánikovi mali viac rozprávať a zaujímať sa o jeho život a odkaz, ktorý nám zanechal. Je veľkým vzorom a Slováci sa majú z jeho života čo učiť,“ uzavrel Danko.