Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia M.R.Štefánik

Ohne na Bradle pripomenú výročie Štefánikovej smrti

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle, foto z archívu. Foto: TASR

Vatry horeli na bradlianskej mohyle napriek zákazom aj počas druhej svetovej vojny, uviedol Matúš Valihora z Mestského úradu v Brezovej pod Bradlom.

Brezová pod Bradlom 3. mája (TASR) – Symbolickým pálením ohňov na bradlianskej mohyle si v nedeľu večer verejnosť pripomenie 101. výročie tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Pandémia nového koronavírusu znemožňuje uskutočniť celoštátne spomienkové slávnosti aj s účasťou verejnosti. Ich každoročnou súčasťou je práve zapaľovanie ohňov na ohniskách mohyly. „Koná sa vždy 3. mája v predvečer výročia Štefánikovej tragickej smrti. Túto tradíciu sme uchovali aj v najťažších rokoch. Vatry horeli na bradlianskej mohyle napriek zákazom aj počas druhej svetovej vojny, aj v dobe neslobody za komunizmu. Boli symbolom vzdoru proti násiliu doby, symbolom, ktorý v ťažkých chvíľach prebúdzal vieru v lepšie časy,“ uviedol Matúš Valihora z Mestského úradu v Brezovej pod Bradlom.

Slávnostný akt bude pozostávať z kladenia vencov prezidentky SR, primátorov a starostov miest a obcí. Po zaznení štátnej hymny budú slávnostne zapálené ohne. „Pre koronakrízu sa akt uskutoční bez prítomnosti verejnosti a za účasti minimálneho počtu ľudí. Okrem čestnej stráže prezidentky SR budú prítomní primátori a starostovia Brezovej, Košarísk, Priepasného a Myjavy, ktorí zapália vatry na štyroch ohniskách mohyly,“ povedal Valihora.

Ako pripomenul, vlastníkom Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika na Bradle je mesto Brezová pod Bradlom. „Existujúci stav areálu je neprimeraný jeho významu. Preto boli pripravené projekty potrebné na jeho dobudovanie tak, aby mohol byť plne využitý jeho potenciál ako miesta pamäti národa. Na realizáciu mesto získalo uznesením vlády SR financie v objeme 721.602 eur. Vegetačné úpravy Bradla sú už zrealizované, v súčasnosti sa buduje infocentrum pre návštevníkov a rekonštruuje pôvodná strážnica na Bradle. Plánovaný termín dokončenia výstavby infocentra i rekonštrukcie strážnice je koniec roka 2020,“ dodal Valihora.