Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia M.R.Štefánik

V Piešťanoch si pripomenú 140. výročie narodenia M. R. Štefánika

Ilustračné foto Foto: TASR

Úvod s príhovormi a kultúrnym vystúpením sa bude konať v hudobnom pavilóne, odkiaľ sa účastníci presunú do mestského parku k soche M. R. Štefánika a položia veniec.

Piešťany 19. júla (TASR) – Spomienkové stretnutie k 140. výročiu narodenia vedca, diplomata, zakladateľa spoločného štátu Čechov a Slovákov Milana Rastislava Štefánika pripravili v Piešťanoch na nedeľňajšie (19. 7.) popoludnie. Informovala o tom hovorkyňa radnice Drahomíra Moretová.

Úvod s príhovormi a kultúrnym vystúpením sa bude konať v hudobnom pavilóne, odkiaľ sa účastníci presunú do mestského parku k soche M. R. Štefánika a položia veniec. Následne bude v kursalone hudobno-dramatická kompozícia Pocta Štefánikovi.

Organizátormi podujatia sú okrem mesta Spoločnosť M. R. Štefánika, Slovenské liečebné kúpele Piešťany a Balneologické múzeum Imricha Wintera.

Bustu M. R. Štefánika v Piešťanoch odhalili z iniciatívy miestneho klubu Spoločnosti M. R. Štefánika v roku 2015, i keď o Štefánikovej soche uvažovali už niekoľko desaťročí predtým, krátko po jeho smrti. Vznikla v dielni piešťanského sochára Andreja Chotváča, financovaná bola verejnou zbierkou. Inštalovali ju v blízkosti Balneologického múzea, kde bola v roku 1933 sprístupnená úplne prvá expozícia generála Štefánika na Slovensku. Mohla vtedy vzniknúť vďaka tomu, že vtedajšia Piešťanská muzeálna spoločnosť s jej riaditeľom Imrichom Winterom oslovila Štefánikovu rodinu v blízkych Košariskách a získala od príbuzných časť predmetov z pozostalosti - malú kolekciu osobných vecí, predmety z etnografických zbierok z územia Slovenska, Tahiti a oblasti Polynézie, Číny, Japonska a Severnej Afriky. Vlani časť expozície obohatenej o ďalšie predmety predstavilo múzeum v samostatnej výstave k 100. výročiu Štefánikovej tragickej smrti.