Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia MS v hokeji 2022

Hokejisti Švédska vyhrali nad Rakúskom 3:1 v B-skupine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Švédi nastúpia na ďalší zápas v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Česku, Rakúšania budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti USA.

Tampere 14. mája (TASR) - Hokejisti Švédska zvíťazili vo svojom úvodnom zápase v základnej B-skupine MS vo Fínsku nad nováčikom elitnej kategórie Rakúskom 3:1. K víťazstvu ich nasmeroval rýchly gól v 3. minúte, po ktorom kontrolovali vývoj zápasu.

Švédi nastúpia na ďalší zápas v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Česku, Rakúšania budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti USA.



B-skupina (Tampere):



Švédsko - Rakúsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Góly: 3. Kellman (Klingberg, Bengtsson), 17. Friberg (Kellman), 33. Nordström (Bromé, Gustafsson) – 20. Schneider (Heinrich). Rozhodovali: Rohatsch (Nem.), Frandsen – Kroyer (obaja Dán.), Obwegeser (Švajč.), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 6993 divákov.

Švédsko: Högberg - Larsson, Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson, Lindholm, Tömmernes - Bemström, Wallmark, Bromé - Friberg, Kellman, Asplund - Klingberg, Nordström, Bengtsson

Rakúsko: Starkbaum - Maier, Hackl, Zündel, Heinrich, Kirchschläger, Wolf, Brunner, Wimmer - Kasper, Haudum, Ganahl - Schneider, Nissner, Raffl - Feldner, Baumgartner, Lebler - Huber, Achermann, Wukovits



Švédi mali ideálny vstup do zápasu, keď si Kellman našiel priestor a strelou bez prípravy prekonal Starkbauma - 1:0. Švédi mali lepší pohyb, ale v dvoch presilovkách v polovici prvej časti nepridali ďalší gól. Podarilo sa im to v 17. minúte, keď nekrytý Friberg zblízka zúročil prihrávku Kellmana. Rakúšania sa vrátili do zápasu gólom "do šatne," o ktorý sa strelou z pravého krídla postaral Schneider - 2:1.

Rakúšania v druhej časti čelili aktívnejším Švédom, nepúšťali ich do vyložených príležitostí a viackrát im hrozili z protiútokov. V 26. minúte nevyrovnal Haudum, keď v presilovke trafil do žŕdky. Dôležitý gól na 3:1 strelili Švédi v 33. minúte, keď Starkbaum neudržal strelu Bromého a Nordström zblízka dorazil puk do bránky.

Švédi mali hru pod kontrolou a vyhli sa zbytočných chybám. Snažili sa o štvrtý gól, Starkbaum však viackrát podržal svoj tím. Snahu Rakúska o kontaktný gól a zdramatizovanie záveru zmarilo oslabenie, počas ktorého si Severania postrážili koniec zápasu.



Hlasy (zdroj: IIHF):



Oliver Ekman-Larsson, obranca a kapitán Švédska: "Zvíťazili sme, ale rakúsky tím ukázal, že ho neradno podceňovať. Majú dobrý tím. Pracujú tvrdo, dobre korčuľujú a majú veľa dobrých hráčov. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Dôležité je, že sme na úvod turnaja dokázali zvíťaziť, pričom sme urobili veľa dobrých vecí. Cítili sme aj nervozitu, ale postupne sme sa jej zbavili."

Thomas Raffl, útočník Rakúska: "Pôvodne sme mali hrať na inom turnaji (I. divízie MS, pozn.). Našu prípravu to však príliš neovplyvnilo. Pred MS sme odohrali prípravné zápasy proti kvalitným tímom, celkom sa nám darilo a preniesli sme to aj to dnešného zápasu. Myslím si, že vzhľadom na silu nášho súpera sme dosiahli celkom dobrý výsledok. Verím, že sa v priebehu turnaja budeme zlepšovať."