Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia MS v hokeji 2022

Tréner Filc: Prejavila sa viera vo vlastnú kvalitu

Kapitán SR Miroslav Šatan a tréner Ján Filc, foto z archívu. Foto: TASR/Martin Baumann

Filc na margo úspechu mladej generácie na nedávnych ZOH v Pekingu uviedol, že to bolo dobre vyskladané mužstvo.

Bratislava 10. mája (TASR) - Úspechu slovenských hokejistov na "zlatých" majstrovstvách sveta v roku 2002 predchádzal neúspech na zimnej olympiáde v Salt Lake City, ktorá sa konala len pár mesiacov predtým. Pri 20. výročí jediného slovenského titulu v ére samostatnosti to pre TASR uviedol vtedajší reprezentačný tréner Ján Filc.

Následne sa podľa jeho slov vytvoril v Göteborg veľmi silný a jednoliaty tím s jasnou vnútornou motiváciou ukázať svetu, aká je kvalita slovenského hokeja. "Myslím si, že v tom čase sa to podarilo nadmieru," povedal Filc.

Dôležité bolo postupné dopĺňanie reprezentácie o hráčov, ktorí prichádzali z NHL. "Rovnako postupné hľadanie správneho zloženia formácií. Tak ako hráči prichádzali, tak to boli prvé kroky, ktoré sa potom ukázali ako dôležité. Vnútorná sila družstva sa ukázala vtedy, keď sme otočili štvrťfinálový zápas s Kanadou, otočili sme semifinálový zápas so Švédmi až do predĺženia a trestných strieľaní. Viera vo vlastnú kvalitu sa prejavila aj vo finálovom zápase s Rusmi. Samozrejme, bolo vidieť, že v závere samotného zápasu v tretej tretine nás už Rusi v určitých momentoch predbiehali, prekonávali. Dali šťastný gól a bolo pre nás vykúpením to, čo sa udialo, že aj oni v tom tlaku boli schopní urobiť chybu a tým pádom sme vyšli z tohto súboja víťazne," zdôraznil bývalý tréner.
Slovenskí hokejisti získali na Majstrovstvách sveta v hokeji v Göteborgu zlaté medaily. Na sn. záverečný hvizd rozhodcu a explózia radosti na slovenskej striedačke, foto z archívu.
Foto: TASR/Dano Veselský

Atmosféru na Slovensku, keď sa vrátila reprezentácia s najcennejším kovom poznal on a čiastočne aj iní hráči. Oslavy zažili už po Petrohrade, kde v roku 2000 získala reprezentácia strieborné medaily. "Tie davy ľudí po zisku zlata po ceste z letiska smerom na námestie, to bolo niečo neuveriteľné, niečo krásne, čo sa človeku vyskytne raz v živote. Sú to nádherné spomienky každého jedného z nás, ktorí sme sa toho zúčastnili a určite to má každý uložené niekde vo svojej pamäti a svojom hokejovom srdiečku. Bolo to skutočne niečo výnimočné," vyznal sa.

Na margo úspechu mladej generácie na nedávnych ZOH v Pekingu uviedol, že to bolo dobre vyskladané mužstvo, kde boli hráči, ktorí už preukázali svoju kvalitu aj na medzinárodnom fóre v kategóriách dospelých. "Mladá generácia sa tam tlačí, čo je výborné. Myslím si, že každého z nás prekvapil ani nie tak výkon, lebo ten sa ukazoval už v posledných rokoch a výkonnosť družstva išla hore. Skôr, že sa dostavili aj tie výsledky na turnaji. To je veľmi povzbudzujúce pre slovenský hokej a verím tomu, že to nebude ojedinelé. Verím, že nebudeme musieť desať rokov čakať, tak ako sme čakali od roku 2012 doteraz, že príde k väčšiemu priblíženiu slovenského hokeja k absolútnej hokejovej špičke," zdôraznil pre TASR.

Slovenská reprezentácia mala na MS vo Švédsku skvelé mužstvo, ktoré bolo dobre zložené a každý hráč vedel, akú má rolu v tíme. Napokon si všetko sadlo. Uviedol to bývalý reprezentačný brankár a súčasný tréner brankárov Ján Lašák. "Mali sme tvrdo pracujúcich hráčov, strelcov, silných hráčov na presilovku, špecialistov na vhadzovania, dobrých obrancov, ktorí hrali dobre defenzívne a aj v ofenzívne. Čiže to mužstvo bolo veľmi dobre zložené a bola v ňom veľmi dobrá kvalita," zdôraznil.
Slovenskí hokejisti vyhrali nad Ruskom 4:3 vo finále MS v hokeji v Göteborgu a stali sa majstrami sveta. Na archívnej snímke z 11. mája 2002 sprava šéftréner hokejovej reprezentácie Ján Filc, asistent Ernest Bokroš, manažér Peter Šťastný a asistent Vladimír Šťastný.
Foto: TASR - Daniel Veselský

Na jeho famózny zákrok v dôležitom semifinále s domácim Švédskom, keď v prvej minúte predĺženia chytil takmer do prázdnej brány strelu Andreas Johanssona pre TASR zopakoval: "Pre mňa to bol vysnívaný zákrok, od malička som túžil vyhrať MS a takto nejako malo vyzerať aj kráľovské finále, keď som ako dieťa o ňom sníval. Proste, chytiť takéto niečo, aj keď to nebolo finále ale semifinále, to bol splnený sen mladého chlapca. Bolo to niečo, po čom som túžil celý život."

To, čo nasledovalo pred a po príchode na Slovensko, označil Lašák za obrovskú eufóriu, ktorá sa nedá slovami opísať. "Bolo to úžasné, zábavné a spontánne. Oslovovali sme už aj v lietadle cestou naspäť na Slovensko," spomenul.

Na nedávny zisk bronzovej medaily na ZOH v Pekingu povedal, že nikto neveril, že by to slovenská mladá hokejová reprezentácia mohla dosiahnuť. "Ukázalo sa však znovu, že sila kolektívu je viac ako individuality. To je pre nás dobrý príklad na nadchádzajúce MS, že keď sa dá tím dokopy, tak sa môžu podariť aj dobré výsledky. Ja nemám vešteckú guľu a nebudem predpovedať nejaké zlato. Verím však, že ľudí opäť potešíme dobrou hrou a budú na nás hrdí. Aj keby to napríklad nevyšlo, ale že budú na nás hrdí, že sme dobre reprezentovali túto krajinu a hrali sme srdcom," dodal pre TASR Lašák.