Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia MS v hokeji 2023

Fínski hokejisti titul neobhája, vo štvrťfinále podľahli Kanade 1:4

Kanadský hráč Jack Quinn(uprostred) bojuje o puk v zápase štvrťfinále na MS 2023 v hokeji Fínsko - Kanada v Tampere 25. mája 2023. Foto: TASR/AP

Domáci sa tak so šampionátom lúčia, v najlepšej štvorke budú chýbať prvýkrát od roku 2018.

Tampere 25. mája (TASR) - Kanadskí hokejisti postúpili do semifinále 86. MS. Vo štvrťfinálovom dueli v Tampere zdolali vo štvrtok obhajcov titulu Fínov 4:1. V boji o finále sa stretnú v sobotu o 13.20 SELČ s Lotyšmi, ktorí prekvapujúco vyradili Švédov (3:1). Druhú semifinálovú dvojicu tvoria USA a Nemecko (17.20). Oba súboje sa hrajú v Tampere, rovnako ako aj nedeľný zápas o bronz a finále.


Domáci sa tak s turnajom lúčia, v najlepšej štvorke MS budú chýbať prvýkrát od roku 2018. V repríze uplynulých troch finálových duelov si oba tímy vytvorili množstvo šancí, no Kanaďania sa dopustili v defenzíve menej chýb a v koncovke boli oveľa efektívnejší. Fínom tak odplatili vlaňajšiu finálovú prehru z rovnakej arény (3:4 pp). Do semifinále MS postúpili ôsmykrát za sebou.



štvrťfinále MS

Kanada - Fínsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Góly: 8. Quinn (Crouse), 31. Blais (Neighbours, Barron), 43. Carcone (Weegar, Middleton), 58. Toffoli - 57. Hartikainen (Rantanen, Lehtonen). Rozhodovali: Holm (Švéd.), Hribik (ČR) - Briganti (USA), Hynek (ČR), vylúčení: 4:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 11.529 divákov.

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron - Fantilli, Glass, Lucic - Quinn, Laughton, Crouse - Blais, Krebs, Neighbours - Toffoli, McBain, Carcone

Fínsko: Larmi - Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman - Rantanen, Manninen, Hartikainen - Kapanen, Suomela, Kakko - Armia, Lammikko, Pesonen - Anttila, Björninen, Oksanen




Zápas sa začal v strhujúcom tempe. Fíni sa chceli chopiť taktovky a tlačili sa do bránky, no narážali na kompaktný defenzívny blok súpera. Kanaďania hrozili nebezpečnejšie, Neighboursa ešte vychytal Larmi, v 7. min však Quinn prenikol po pravej strane, prekabátil Ohtamaau a strelou popod betón prekonal fínskeho brankára. Vzápätí mohlo byť 2:0 po bekhendovom zakončení Weegara, Larmi tentoraz zasiahol. Severania sa nevedeli presadiť ani v presilovkách, kde im chýbal moment prekvapenia. Do útoku zavelila potom ich najväčšia hviezda, Rantanen sa dvakrát dostal do čistej šance, v oboch prípadoch stroskotal na Montembeaultovi, ktorý stopol aj Hartikainena. "Suomi" zvýšili tlak, chvíľami totálne zavreli Kanaďanov v ich pásme. Počas náporu však prepadávali vzadu a v polovici zápasu Blais z prečíslenia zavesil - 2:0. Zaváhali však aj kanadskí obrancovia, do únikov sa dostali najprv Kakko a potom Kapanen, obaja v koncovke neuspeli. Nepremenené šance ich mohli mrzieť, v 43. min kanadskí hráči vyšachovali domácich a nepokrytý Carcone zakončil ponad padajúceho Larmiho - 3:0. Z tohto knokautu sa už Fíni nespamätali. V 3. tretine pôsobili chvíľami bezradne. V závere pri power play bez brankára dokázali ešte znížiť zásluhou dôrazného Hartikainena, no záverečné slovo mal Toffoli, ktorý do prázdnej bránky stanovil na konečných 4:1 pre Kanadu.

hlasy aktérov (zdroj: ČT Sport):

Tyler Toffoli, kapitán a autor štvrtého gólu Kanady: "Držali sme sa nášho plánu. Vedeli sme, že v hale bude hluk, že to bude zábava. Pripravili sme sa na to a užili si tých 60 minút. Samozrejme, hrali sme skvele, chalani zabrali. Ako tím držíme pokope, každý jeden deň sa zlepšujeme a bojujeme jeden za druhého. Náš brankár chytá neuveriteľne, aj teraz nás podržal. Dnes večer si to užijeme a potom sa už začneme pripravovať na semifinálový zápas."

Sam Montembeault, brankár Kanady: "Hrali sme výborne. Ako tím postupne rastieme, od začiatku turnaja sa zlepšujeme. Vedeli sme, že proti Fínom to bude vyrovnaný zápas, dôležitý bol tretí gól, po ňom nám spadla ťarcha z ramien. V tretej tretine hrali chalani vynikajúco, výborne narábali s pukom. Už sa tešíme na semifinále.

Sakari Manninen, útočník Fínska: "Minulý rok bol minulý rok, teraz máme úplne iné pocity. Chceli sme zvíťaziť, no nebol to náš deň. Kanaďania boli efektívnejší, dobre bránili a mali výborného brankára. Zaslúžili si zvíťaziť. Žiaľ, tento rok nám to nevyšlo."

Marko Anttila, kapitán Fínska: "Bol to kvalitný zápas. Kanaďania boli efektívnejší, vedeli využiť svoje príležitostí. My sme ich pustili do pár šancí a oni to potrestali. Celkovo to bolo pomerne vyrovnaný duel, no Kanada bola v konečnom zúčtovaní lepšia."

Teemu Hartikainen, autor jediného gólu Fínska: "Prehra vo štvrťfinále bolí, je to pre nás ťažké. Kanadský brankár sa postavil na hlavu, mali sme niekoľko dobrých šancí, no on predviedol naozaj veľké zákroky. Ak by sme v druhej tretine strelili jeden či dva góly, získali by sme viac sebavedomia, že dokážeme kontrolovať stretnutie. Keď dali Kanaďania v úvode záverečnej tretiny tretí gól, už to bolo pre nás zložité."


ďalší program

semifinále MS

sobota 27. mája

13.20 Kanada - Lotyšsko

17.20 USA - Nemecko