Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia MS v hokeji 2023

Slováci sú už doma, Ramsay o pokračovaní: Ešte sme nekomunikovali

Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay po návrate z majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige 24. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kanadský tréner Craig Ramsay, ktorý má v zmluve ešte opciu na ďalší rok zatiaľ nepotvrdil, či zostane na striedačke mužstva aj v ďalšej sezóne.

Bratislava 24. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti sa v stredu vrátili domov po 86. MS v Rige, kde obsadili 9. miesto. Kanadský tréner Craig Ramsay, ktorý má v zmluve ešte opciu na ďalší rok zatiaľ nepotvrdil, či zostane na striedačke mužstva aj v ďalšej sezóne.

"Zatiaľ sme o tom nekomunikovali, zoberiem si pár dní na oddych. Boli to dva ťažké mesiace a všetci, či už realizačný tím alebo hráči, si potrebujú teraz oddýchnuť. Budem sa o tom s Mirom Šatanom rozprávať," povedal Ramsay po príchode na bratislavské letisko. Podľa Mareka Hrivíka priniesol do slovenskej hry pokoj a smer, akým chce mužstvo hrať: "Neviem aká je jeho budúcnosť. Verím, že sa to v najbližšej dobe vyjasní. Začali sme hrať rýchlo a priamočiaro a dosiahli sme nejaké úspechy. Hokej sa posunul dopredu, ale treba doladiť detaily, ktoré nás možno stáli postup do štvrťfinále."



Zámorský kouč videl problém v nízkej efektivite a v množstve vylúčených hráčoch: "V defenzíve sme hrali dobre, no potrebovali sme však streliť trocha viac gólov v kľúčových situáciách. Mali sme príliš veľa trestných minút, ale urobili sme aj veľa dobrých vecí. V tíme bolo veľa nových hráčov, na ktorých sa dobre pozeralo a podali dobrý výkon." Útočník Peter Cehlárik zobral časť viny na seba: "Mali sme byť viac efektívni vpredu. Brankári nás podržali a dali nám šancu na víťazstvo v každom stretnutí. Každý pracoval naplno, aby sme dosiahli, čo najlepší výsledok."

Slovenská hokejová reprezentácia pod vedením Ramsayho hrala na piatich šampionátoch. V rokoch 2018 a 2019 tesne skončila za postupom medzi najlepšiu osmičku. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch to však vyšlo a chcela na to nadviazať aj v Rige. Postup jej však ušiel a je z toho opäť deviate miesto.

Slováci odohrali sedem zápasov, pripísali si tri víťazstva a štyri prehry. V tabuľke B-skupiny získali 11 bodov, čo stačilo len na nepostupové 5. miesto. Vekový priemer mužstva na tohtoročných MS bol 26 rokov. Na vrcholnom turnaji dostalo tento rok po prvý raz šancu osem hráčov. Všetci traja brankári - Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek a Dominik Riečický, obrancovia František Gajdoš a útočníci Martin Chromiak, Oliver Okuliar, Viliam Čacho. Dávid Mudrák si však napokon nezahral, keďže tím priamo v Lotyšsku posilnil po vypadnutí v AHL a neskôr aj v NHL obranca Šimon Nemec.

Ramsay bol spokojný s ich výkonom: "Mali sme trocha nováčikov na brankárskom poste a urobili pre nás veľmi dobrú prácu. Každý dal do toho 100 percent, aj keď sme vymenili niekoľko hráčov. Skúšali sme vyhrať každý zápas, no nevyšlo to. Hrali sme ako tím a ja som na hráčov hrdý." Čacho, ktorý bol jedným z debutantov, si MS užil: "Zažil som veľkú školu hokeja. Nechcem znižovať extraligu, ale s touto úrovňou sa to nedá porovnať. Moje výkony mohli byť lepšie, aj keď si myslím, že som nesklamal. Pozerám sa dopredu, dúfam, že sa o rok vrátime silnejší."

Celé mužstvo sledovalo utorkový večerný duel Švajčiarska s Lotyšskom (3:4 pp), ktorý mohol Slovákov posunúť do vyraďovačky. Väčšinu tímu výsledok nepotešil, no hráči uznali, že si za to môžu sami. "Netreba sa na to vyhovárať, mali sme si to uhrať sami. Je to za nami, musíme sa pozerať dopredu a poučiť sa z toho," zdôraznil Hrivík, ktorého doplnil aj Peter Cehlárik, ktorý pre zranenie v dolnej časti tela vynechal stretnutia proti Švajčiarsku a Kazachstanu: "Mám v hlave ešte veľa myšlienok po tom, čo včera Švajčiari prehrali a my sme vypadli. Som trocha naštvaný, ale sami si môžeme za to, že nejdeme ďalej. Musíme sa z toho poučiť a ak chceme pomýšľať na postup, musíme získavať body vo všetkých zápasoch bez ohľadu na súpera. Mali sme na to, aby sme postúpili zo skupiny."

Hrivík má po turnaji zmiešané pocity: "Naším cieľom bol postup do štvrťfinále a mrzí nás ako to dopadlo. Mali sme však veľa mladých hráčov, ktorí získali skúsenosti do budúcich rokov. Vyvážene to bolo tak, aby sme tam boli mladší aj starší. Mám pocit, že nám chýbali skúsenosti v dôležitých momentoch. Možno práve to urobilo rozdiel medzi postupom a nepostupom. "

Slováci figurujú v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na priebežnom 8. mieste, ktoré im zaručí priamy postup na ZOH 2026. V prvej osmičke je aj Rusko a o ich prípadnej účasti sa rozhodne až budúci rok. Na olympiádu postupuje najlepších osem tímov a aby sa medzi nim tím Ramsayho udržal, tak vo štvrťfinále budú potrebovať opäť pomoc od Švajčiarov. V prípade triumfu Nemecka klesnú na 9. priečku a museli by opäť hrať kvalifikáciu o postup. "Včera nám veľmi nepomohli, tak verím, že nám pomôžu triumfom nad Nemeckom," skonštatoval Hrivík.