Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia MS v hokeji 2023

Švajčiari triumfovali v šlágri B-skupiny MS nad Kanadou

Kanadský hráč Tyler Toffoli (uprostred) bojuje o puk so švajčiarskym brankárom Leonardom Genonim (vľavo) v zápase B-skupiny na MS 2023 v hokeji Kanada - Švajčiarsko v Rige 20. mája 2023. Foto: FOTO TASR/AP

Kanaďania odohrajú ďalší duel v pondelok, keď sa o 15.20 SELČ stretnú s Nórskom. Švajčiarov čaká už v nedeľu o 19.20 priamy súboj o prvú priečku v skupine proti Česku.

Riga 20. mája (TASR) - Švajčiarski hokejisti triumfovali v sobotňajšom šlágri B-skupiny MS nad Kanaďanmi 3:2. Aj po piatom zápase tak zostávajú stále stopercentní a s 15 bodmi sa vrátili na čelo tabuľky pred Česko. Kanada utrpela prvú prehru na šampionáte, s 11 bodmi figuruje na 3. mieste.

Obhajcovia striebra sa v pútavom zápase v Rige ujali vedenia v polovici stretnutia presilovkovým gólom kapitána Tylera Toffoliho, no Švajčiari ešte v druhej tretine otočili skóre a v tretej časti zvýšil náskok veterán Andres Ambühl. Kanaďania dokázali v záverečnému tlaku už len skorigovať zásluhou Michaela Carconeho. Oba tímy mali už pred zápasom istotu účasti vo štvrťfinále.

Kanaďania odohrajú ďalší duel v pondelok, keď sa o 15.20 SELČ stretnú s Nórskom. Švajčiarov čaká už v nedeľu o 19.20 priamy súboj o prvú priečku v skupine proti Česku.

B-skupina:

Kanada - Švajčiarsko 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Góly: 30. Toffoli (Laughton, Quinn), 57. Carcone (Hunt, Carcone) - 34. Hischier (Fora, Fiala), 34. Hischier (Fora, Fiala), 53. Ambühl (Niederreiter, Corvi). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Frandsen (Dán.) – Hautamaki (Fín.), Ondráček (ČR), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8234 divákov.

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron – Blais, Veleno, Lucic - Quinn, Laughton, Crouse - Carcone, McBain, Neighbours - Toffoli, Glass, Krebs - Fantilli

Švajčiarsko: Genoni - Kukan, Siegenthaler, Glauser, Moser, Loeffel, Marti, Fora - Malgin, Hischier, Fiala - Ambühl, Corvi, Niederreiter - Simion, Haas, Miranda - Bertschy, Richard, Herzog - Riat


Od úvodu sa hralo v obrovskom nasadení. Aj keď oba tímy vychádzali zo zabezpečenej obrany a nedarovali si veľa priestoru, nebola núdza o zaujímavé momenty. V 15. minúte Fialovu strelu nebezpečne tečoval Hischier, vzápätí Montembeault zlikvidoval šancu Malgina. Švajčiari mali v prvej tretine navrch, v jej závere prihral Miranda cez os klziska Glausserovi, ktorý z ideálnej pozície trafil len kanadského brankára. Zámorský tím potom zvýšil dôraz, v 24. minúte zostal medzi kruhmi nepokrytý Lucic, ale Genoni podržal Helvétov. V 29. minúte Veleno pri mantineli úmyselne korčuľou šliapol na nohu Niederreiterovi, no rozhodcovia si to nevšimli, naopak na trestnú lavicu išiel švajčiarsky útočník, ktorý odplácal a dostal dve minúty za hrubosť. V následnej presilovke poslal svoj tím do vedenia Toffoli strelou spoza kruhu na buly, keď využil clonenie Crousea. Kanaďanom dal gól krídla a zo všetkých strán podnikali výpady na Genoniho, no práve v čase ich najväčšieho rozletu nečakane gólovo udrel Hischier, ktorý sa zbavil dvojice protihráčov a zakončil presne k bližšej žŕdke - 1:1. Švajčiarom zachutilo, Herzog v nájazde ešte neuspel, no o dve minúty neskôr Simion dorazil do bránky puk po strele Martiho. Kanaďania sa v tretej časti tlačili do útoku, no súper ich nepúšťal pred svoju bránku a sám podnikal nebezpečné kontry. V 53. minúte pridal tretí gól po rýchlom prečíslení Ambühl, ďalšie šance nevyužili Bertschy a Hischier. Obhajcovi striebra vykresal iskierku nádeje Carcone, ktorý znížil po teči strely Hunta, no vyrovnania sa nedočkal, aj preto, že Krebs svoju tutovku zahodil.

hlasy aktérov (zdroj: IIHF):

Scott Laughton, útočník Kanady: "Švajčiari zažívajú zatiaľ vydarený turnaj. Posilnili sa v jeho priebehu o špičkových hráčov a zvučné mená. Myslím si, že sme boli na nich pripravení. V prvej tretine na nás vybehli, trochu nás zaskočili, no potom sme sa dostali do hry a vypracovali si šance. Postupne sme hrali agresívnejšie. Nedosiahli sme želaný výsledok, no stále sme v dobrej pozícii. Už myslíme na ďalšie zápasy, budeme sa v nich snažiť stavať na dobrých veciach."

Nico Hischier, strelec druhého gólu Švajčiarska: "Jednoducho si hráme svoju hru. Myslím si, že nie je ľahké hrať proti nám. Dnes sme podali opäť celkovo dobrý výkon a dokázali sme streliť o gól viac ako súper."

tabuľka:

1. Švajčiarsko 5 5 0 0 0 22:4 15*

2. Česko 5 4 0 1 0 19:9 13*

3. Kanada 5 3 1 0 1 20:7 11*

4. Lotyšsko 5 2 1 0 2 10:14 8

---------------------------------

5. SLOVENSKO 5 1 0 2 2 10:14 5

6. Kazachstan 5 0 2 0 3 10:21 4

7. Nórsko 5 1 0 1 3 5:11 4

---------------------------------

8. Slovinsko 5 0 0 0 5 6:22 0


*-istá účasť vo štvrťfinále

Fínsko postúpilo do štvrťfinále


Hokejisti Fínska zvíťazili v sobotňajšom zápase A-skupiny domácich MS v Tampere nad Rakúskom 3:1. Úradujúci majstri sveta svojím výkonom opäť nepresvedčili a outsider bol blízko k tomu, aby im zobral body. "Suomi" si vďaka triumfu zabezpečili postup do štvrťfinále.

Fíni sú s trinástimi bodmi na priebežnom druhom mieste a po dvoch voľných dňoch sa stretnú v utorok od 19.20 SELČ s Dánskom. Rakúšania získali na turnaji len bod a v pondelok od 19.20 h nastúpia v priamom stretnutí o udržanie sa v elitnej kategórii proti Maďarom.

A-skupina:

Rakúsko – Fínsko 1:3 (1:2, 0:0, 0:1)

Góly: 5. Zwerger (Rossi) – 2. Kapanen (Kakko, Määttä), 8. Suomela (Määttä, Koivisto), 59. Oksanen (Bjorninen). Rozhodovali: Holm (Švéd.), Hunnius (Nem.) – Briganti (USA), Hofer (Nem.), vylúčení: 2:0 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 11.785 divákov.

Rakúsko: Madlener – Nickl, Wolf, Zündel, Heinrich, Reinbacher, Brunner, Maier, Strong – M. Huber, Haudum, Wukovits – Thaler, Nissner, P. Huber – Schneider, Rossi, Zwerger – Neubauer, Achermann, Ganahl

Fínsko: Larmi – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen, Manninen, Hartikainen – Kapanen, Suomela, Kakko – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila, Bjorninen, Oksanen


Fíni otvorili skóre duelu už po 79 sekundách, keď sa Kapanen dostal do samostatného úniku a zakončil nad lapačku Medlenara. Rakúšania v 5. minúte vyrovnali, keď Zwerger využil chybu obrany a strelil prvý gól na turnaji. "Suomi" sa však v polovici prvej tretiny dostali opäť do vedenia, Määttä vystrelil a Suomela tečoval puk pred rakúskym brankárom - 2:1. Severania v prostrednej časti zvýšili aktivitu, no nevyužili svoje šance a držali si stále len jednogólový náskok. Tretie dejstvo malo veľmi opatrný priebeh, Fíni sa sústredili na pevnú defenzívu, s ktorou mali Rakúšania problém sa vyrovnať. V 59. minúte Oksanen potvrdil pre obhajcov titulu zisk troch bodov. Tréner Roger Bader si zobral ešte výzvu pre postavenie mimo hry, no neuspel a tím dostal dvojminútový trest.

hlasy aktérov (zdroj: IIHF):

Kaapo Kakko, útočník Fínska, v zápase 0+1: "Rakúsko bojovalo a hralo veľmi dobre v defenzíve. Dostali sme sa do niekoľkých šancí, ale aj ich brankár podal dobrý výkon. Nebolo to pre nás najľahšie víťazstvo."

Olli Määttä, obranca Fínska: "Dobre bránili, bolo vidieť, že spolu hrali aj počas sezóny. Ťažko sme sa proti nim presadzovali. Myslím si, že musíme viac strieľať a hrať trochu priamočiarejšie."

Marco Rossi, útočník Rakúska:
"Ak mám byť úprimný, neočakávali sme, že to bude až také tesné. Myslím si, že bolo pre nás veľmi dôležité, aby sme mali takýto duel pred veľkým zápasom s Maďarskom. Nevyhrali sme, takže to bolí, ale teraz sa musíme pripraviť na pondelok."

tabuľka A-skupiny:

1. USA 5 5 0 0 0 19:5 15*

2. Fínsko 6 4 0 1 1 21:14 13*

3. Švédsko 4 3 1 0 0 15:2 11

4. Dánsko 5 2 1 0 2 17:13 8

------------------------------------

5. Nemecko 5 2 0 0 3 15:14 6

6. Francúzsko 4 0 1 2 1 10:13 4

7. Maďarsko 5 0 1 0 4 7:26 2

------------------------------------

8. Rakúsko 6 0 0 1 5 7:24 1


*-istá účasť vo štvrťfinále