Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia MS vo futbale 2022

Argentína zdolala vo finále MS Francúzsko v rozstrele a má tretí titul

Argentínski futbalisti pózujú s trofejou po výhre vo finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022. Foto: TASR/AP

V riadnom hracom čase sa zápas skončil 2:2 a po predĺžení bol stav 3:3. Argentína pretavila šiestu finálovú účasť na zisk tretieho titulu po rokoch 1978 a 1986.

Lusail 18. decembra (TASR) - Argentínski futbalisti sa stali tretíkrát v histórii majstrami sveta. V nedeľňajšom finále MS v katarskom Lusaile zvíťazili nad obhajcami titulu Francúzmi 4:2 v jedenástkovom rozstrele. V riadnom hracom čase sa zápas skončil 2:2 a po predĺžení bol stav 3:3. Argentína pretavila šiestu finálovú účasť na zisk tretieho titulu po rokoch 1978 a 1986.
Futbalisti Francúzska (tmavé dresy) a hráči Argentíny odchádzajú z ihriska po skončení druhého polčasu vo finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022. Zápas sa v riadnom hracom čase skončil remízou 2:2.
Foto: TASR/AP

Ústrednou postavou šampiónov bol Lionel Messi. Argentínsky kapitán strelil dva góly a nezaváhal ani v rozstrele. Pri celkovo piatom štarte na MS sa dočkal zisku trofeje, ktorá ako jediná chýbala v jeho bohatej zbierke. Francúzi prehrávali vo finále 0:2 i 2:3 v predĺžení, dokázali sa však vrátiť do hry. V ich drese sa blysol hetrikom Kylian Mbappe, s ôsmimi gólmi najlepší strelec turnaja. Napokon však Francúzom ani jeho individuálny počin nestačil na triumf.
Futbalista Francúzska Kylian Mbappe sa teší po strelení vyrovnávajúceho gólu na 2:2 vo finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Messimu sa okrem zisku chýbajúcej trofeje podarilo utvoriť nový rekord v počte odohratých zápasov na MS. Proti Francúzsku nastúpil na 26. duel na tomto fóre a v historických tabuľkách sa odpútal od Nemca Lothara Matthäusa. Messi hral na MS prvýkrát v roku 2006, celkovo na finálových turnajoch strelil 13 gólov. Ako prvý hráč v histórii sa 35-ročný útočník Paríža SG dokázal na jednom šampionáte strelecky presadiť v skupinovej fáze i vo všetkých štyroch zápasoch vyraďovačky.
Futbalista Francúzska Kylian Mbappe (vpravo) beží s loptou okolo kapitána Argentíny Lionela Messiho po strelení gólu na 1:2 zo značky pokutového kopu vo finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Francúzi sa nestali tretím tímom v histórii, ktorému by sa podarilo obhájiť titul majstrov sveta. Ako prví to dokázali Taliani (1934, 1938) a po nich už len Brazílčania (1958, 1962). Francúzi sa vo finále MS predstavili štvrtýkrát, na konte majú dva triumfy. Pred Katarom neuspeli aj v roku 2006 v jedenástkovom rozstrele s Talianskom.

Finále MS, Lusail:


Argentína - Francúzsko 3:3 pp (2:2, 2:0), 4:2 v rozstrele z 11 m

Góly: 23. a 109. Messi (prvý z 11 m), 36. Di Maria - 80., 81. a 118. Mbappe (prvý a tretí z 11 m). Rozstrel z 11 m: Mbappe - 0:1, Messi - 1:1, Coman - nedal, Dybala - 2:1, Tchouameni - nedal, Paredes - 3:1, Kolo Muani - 3:2, Montiel - 4:2
ŽK: Fernandez, Acuna, Paredes, Montiel - Rabiot, Thuram. Rozhodovali: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 88.966 divákov.

Argentína: E. Martinez - Molina (91. Montiel), Romero, Otamendi, Tagliafico (120.+1 Dybala) - Di Maria (64. Acuna), de Paul (102. Paredes), Fernandez, Mac Allister (116. Pezzella) - Messi, Alvarez (102. La. Martinez)
Francúzsko: Lloris - Kounde (120.+1 Disasi), Varane (113. Konate), Upamecano, T. Hernandez (71. Camavinga) - Griezmann (71. Coman), Tchouameni, Rabiot (96. Fofana) - Dembele (41. Kolo Muani), Giroud (41. Thuram), Mbappe

Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Oba tímy sa vo finále stretli premiérovo, v rámci MS to bol už ich štvrtý vzájomný duel. Z najčerstvejšieho súboja mali lepšie spomienky Francúzi, keď Argentínu vyradili v osemfinále na predchádzajúcich MS v Rusku (4:3). Pred finále v Lusaile šarapatila v tíme "Les Bleus" viróza, napokon však obhajcovia titulu nastúpili de facto v plnej sile. V porovnaní so semifinálovým zápasom proti Maroku sa do zostavy vrátil Rabiot, Konateho na stopérskom poste nahradil Upamecano. V jedenástke Argentíny prišlo k jedinej zmene, vypadol z nej Paredes a v základe figuroval Di Maria.
Futbalista Argentíny Angel Di Maria sa teší po strelení gólu na 2:0 vo finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Úvodné minúty sa niesli v znamení miestami až prílišného dôrazu hráčov oboch tímov, ktorí si často pomáhali nedovolenými zákrokmi. Prví pohrozili Argentínčania, Alvarez však po prihrávke de Paula zakončil v ofsajdovej pozícii. V 8. minúte sa pred de Paulom otvoril stred francúzskej obrany, no po jeho tečovanej strele získali Juhoameričania len roh. V 17. minúte sa ocitol v dobrej príležitosti Di Maria, zvnútra šestnástky však prekopol bránu. Francúzi pôsobili smerom dopredu zakríknutým dojmom, súper dobre dokázal pokryť ich ofenzívne esá na čele s rýchlym Mbappem. Vôbec im "nevoňal" súbojový štýl hry, ktorým na nich vyrukoval súper. Argentínčanom vyšiel vstup do zápasu lepšie a v 23. minúte to aj podčiarkli úvodným gólom. Dembele na pravej strane nedokázal zastaviť Di Mariu pred šestnástkou a v nej si pomohol faulom na argentínskeho krídelníka. Poľský rozhodca Marciniak nariadil jedenástku, z ktorej Messi poslal loptu do opačnej strany, ako sa hodil Lloris - 1:0. Aj po vedúcom góle pokračovali Argentínčania v aktívnej hre, Francúzi sa často iba prizerali ich akciám a sami nedokázali nič vymyslieť. V 36. minúte vyšiel Juhoameričanom rýchly brejk, lopta putovala cez troch hráčov a na konci vydarenej akcie bol Di Maria po krížnej finálnej prihrávke od Mac Allistera - 2:0. Reakcia francúzskeho trénera na mdlý výkon jeho tímu na seba nenechala dlho čakať. Ešte pred koncom prvého polčasu stiahol z ihriska Girouda s Dembelem, na ich miesta prišli Thuram a Kolo Muani. Strely na bránu sa však "Les Bleus" nedočkali a v druhom polčase pred nimi stála náročná úloha zmazať dvojgólové manko.
Kapitán Argentíny Lionel Messi (vpravo), hráči Francúzska Dayot Upamecano (vľavo) a Aurelien Tchouameni (uprostred) bojujú o loptu vo finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

Ich súper bol vďaka náskoku vo veľkej psychologickej výhode, neznamenalo to však, že by sa po prestávke zameral na jeho bránenie. V 49. minúte de Paul zamestnal Llorisa, na opačnej strane Griezmannov roh nepriniesol žiadnu francúzsku hrozbu. Obhajcovia neboli vo svojej koži, ani po prestávke nedokázali dlho vyvinúť tlak, ktorý by ich v prípade gólového vyústenia mohol vrátiť do zápasu. Zato Argentínčania sa v útoku neustále pripomínali. Tretí gól mohol pridať Alvarez a po ňom Messi, kapitánovi však po akcii vrtkého Di Mariu nesadla lopta a netrafil bránu. V 71. minúte dal o sebe vedieť Mbappe, z hranice šestnástky však vystrelil iba nad bránu a E. Martinez bol stále bez zákroku. Francúzi vsadili v záverečnej 20-minútovke všetko na jednu kartu, na trávnik prišli Camavinga a Coman. V 79. minúte Otamendi nestačil v bežeckom súboji na Kola Muaniho a stiahol ho v pokutovom území na trávnik. Jedenástku premenil Mbappe a vrátil dovtedy neškodných Francúzov do boja o titul - 2:1. O minútu neskôr stratil Messi loptu v strede ihriska v súboji s Thuramom, akcia striedajúcich hráčov pokračovala cez Comana a po jeho prihrávke Mbappe z voleja prestrelil E. Martineza - 2:2. Európsky zástupca senzačne vstal z popola. V nadstavenom čase po ďalšej Comanovej akcii mali Argentínčania namále, ale nepríjemnú situáciu vo vlastnej šestnástke ustáli. Posledné slovo v riadnom hracom čase mal Messi, ktorého delovku Lloris vytlačil na roh.
Kylian Mbappe a Lionel Messi v súboji počas finále MS Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP

V predĺžení sa tempo hry upokojilo, hráčom oboch tímov po absolvovaní náročného programu ubúdali sily. Francúzi to skúšali po štandardkách, ale argentínska obrana si dala pozor. V 105. minúte mal gól na kopačke La. Martinez, ale Upamecano jeho pokus zblokoval. V 109. minúte Argentínčania udreli po rýchlej akcii, na konci ktorej bola Messiho dorážka zblízka - 3:2. Francúzi však aj na tento gól dokázali nájsť odpoveď. V 118. minúte si Mbappe po ruke Montiela v šestnástke postavil druhýkrát v zápase loptu na biely bod a vyrovnal - 3:3. V záverečných sekundách predĺženia mal tutovku na nohe Kolo Muani, ale E. Martinez zachránil svoj tím. Rozstrelovú lotériu zvládli lepšie Juhoameričania, ktorí premenili všetky štyri pokusy, na strane súpera zaváhali Coman a Tchouameni.
Angel Di Maria vo finále MS Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Hlasy aktérov (zdroj AFP, ČT Sport):



Emiliano Martinez, brankár Argentíny: "Komplikovaný zápas s mnohými zvratmi. Francúzi sa doňho dvakrát dokázali vrátiť a vyrovnať. Bol to náš osud, že sme museli trpieť, aby sme sa napokon mohli tešiť. Všetko, o čom som sníval, sa splnilo. Nemám slov. Pri rozstrele som bol pokojný, prvá chytená jedenástka mi veľmi pomohla. Toto víťazstvo patrí mojej rodine."

Enzo Fernandez, stredopoliar Argentíny: "Od začiatku turnaja sme hrali za našu krajinu a pre našich skvelých fanúšikov. Je to neskutočný pocit, že sme ich po toľkých rokoch čakania dokázali naplniť radosťou. Bola tu dnes skoro celá moja rodina, ktorej z celého srdca venujem tento titul."

Lionel Messi, kapitán Argentíny: "Bol to zvláštny zápas, podobný ako ten proti Holandsku. Aj v ňom sme stratili dvojgólový náskok. Tentoraz sme boli v predĺžení opäť bližšie k víťazstvu, no napokon musel rozhodnúť rozstrel. Trofej pre majstra sveta je nádherná. Vždy som o nej sníval a dnes ju držím v rukách. Chcem odohrať ešte niekoľko zápasov ako majster sveta. Mal som šťastie, že som počas kariéry získal každý titul, len tento jediný mi doteraz chýbal. Chcem ho vziať do Argentíny a užiť si ho so všetkými."

Lionel Scaloni, tréner Argentíny: "Som hrdý na celé mužstvo. Hráči ukázali nezlomnú vôľu a túžbu zvíťaziť, hoci na ceste za úspechom si toho museli veľa vytrpieť. Toto je historický moment pre našu krajinu. Ľudia by si tento výnimočný úspech mali užiť."

Rodrigo de Paul, stredopoliar Argentíny: "Na dnešný deň nikdy v živote nezabudnem. Trpeli sme, ale naše víťazstvo považujem za zaslúžené, zdolali sme obhajcu titulu. Mám obrovskú radosť, ktorá sa ani nedá slovami opísať."

Raphael Varane, stopér Francúzska: "Sme veľmi sklamaní. Vydali sme zo seba všetko. Šesťdesiat minút sme nehrali dobre, ale bojovali sme až do konca. Dokázali sme sa vrátiť do zápasu a napokon sme mohli aj vyhrať. Začali sme ich tlačiť a verili sme si, že to dokážeme otočiť. Toto mužstvo ukázalo, že má bojovného ducha, na víťazstvo to však nestačilo. Napriek tomu som na nás hrdý."

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Neboli sme dostatočne agresívni, chýbala nám šťava. Hráči boli unavení, predsa len, mali sme o deň menej času na prípravu ako Argentína. To však nie je výhovorka alebo ospravedlnenie nášho výkonu, ktorý v prvom polčase nebol dobrý. Čo sa týka môjho pokračovania vo funkcii, je to otvorená záležitosť. Aj keby sme sa stali majstrami sveta, tak by som sa dnes nerozhodol, ako ďalej."

Hugo Lloris, kapitán Francúzska: "Môže nás mrzieť, že sme nezachytili vstup do zápasu a v prvom polčase sme boli veľmi pasívni. Ani za stavu 0:2 sme sa však nevzdali a bojovali do konca. Keby Kolo Muani premenil v závere predĺženia veľkú príležitosť, mohli sme sa radovať my. Prehrať v rozstrele je vždy kruté. Chvíľu potrvá, kým túto prehru strávime. Gratulujem Argentínčanom k titulu, odohrali skvelý turnaj a aj dnes ukázali, že disponujú ohromnou kvalitou."


Messi získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja a bude pokračovať v reprezentácii


Kapitán víťaznej argentínskej futbalovej reprezentácie Lionel Messi získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča MS v Katare. Tridsaťpäťročný útočník Paríža St. Germain sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý toto individuálne ocenenie získal druhýkrát v kariére. Udeľujú ho od roku 1982, jeho prvým držiteľom bol Talian Paolo Rossi.

Za MVP hráča turnaja zvolili Messiho aj v roku 2014 v Brazílii. Argentína vtedy podľahla vo finále Nemecku 0:1 po predĺžení. O osem rokov neskôr sa už Messi v pozícii kapitána "Albicelestes" dočkal.

Messi strelil vo finále dva góly a uspel aj v rozstrele. Celkovo na skončenom turnaji zaznamenal sedem gólov, o jeden menej ako Kylian Mbappe, autor francúzskeho finálového hetriku. Messi sa dokázal ako prvý hráč v histórii MS presadiť gólovo v skupinovej fáze i vo všetkých zápasoch vyraďovačky.

Argentínsky kapitán bude v reprezentačnej kariére pokračovať aj po zisku titulu majstra sveta. Pri celkovo piatom štarte na MS sa dočkal zisku trofeje, ktorá ako jediná chýbala v jeho bohatej zbierke. "Chcem odohrať ešte niekoľko zápasov ako majster sveta. Mal som šťastie, že som počas kariéry získal každý titul, len tento jediný mi doteraz chýbal. Chcem ho vziať do Argentíny a užiť si ho so všetkými," povedal Messi, ktorý už počas šampionátu v Katare vyhlásil, že bude jeho posledný. Informovala agentúra dpa.

Kapitán Argentíny Lionel Messi pózuje so Zlatou loptou pre najlepšieho hráča MS v Katare po finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Zlatú kopačku získal Kylian Mbappe s ôsmimi gólmi



Najlepším strelcom 22. futbalových MS v Katare sa stal s ôsmimi gólmi Francúz Kylian Mbappe. Ťahúň "Les Bleus" si zaistil zlatú kopačku vo finálovom stretnutí s Argentínou, v ktorom zaznamenal hetrik. Stal sa tak len druhým hráčom, ktorému sa podarilo trikrát skórovať v zápase o titul. Pred dvadsaťtriročným Francúzom sa to podarilo iba Angličanovi Geoffovi Hurstovi na domácich MS v roku 1966 proti Západnému Nemecku (4:2).

Mbappe vyhral minisúboj s kapitánom Argentíny Lionelom Messim, ktorý strelil vo finále dva góly a celkovo na šampionáte sedem. Na delenom treťom mieste sa umiestnili štvorgóloví Oliver Giroud z Francúzska a Argentínčan Julian Alvarez.

Zľava Argentínčan Enzo Fernandez, kapitán Argentíny Lionel Messi, brankár Argentíny Emiliano Martinez a Francúz Kylian Mbappe pózujú s individuálnymi oceneniami po finálovom zápase Argentína - Francúzsko na MS vo futbale v katarskom meste Lúsajl v nedeľu 18. decembra 2022.
Foto: TASR/AP


Katarský šampionát bol najbohatší na góly



Na futbalových MS v Katare padlo dokopy 172 gólov, čo je najviac v histórii.

Práve Mbappeho tretí gól z penalty v 118. minúte znamenal rekordný zápis. Bol to 172. presný zásah šampionátu, ktorý tak prekonal predchádzajúce maximá (171) z rokov 1998 a 2014.

Nedeľňajšie finále bolo prvé v histórii, v ktorom strelil oba tímy aspoň po tri góly, informovala agentúra dpa.

Ohlasy svetových médií na finálový duel futbalových MS v Katare



L´Equipe (Fr.): "Mbappe na to sám nestačil. Osudové slzy Francúzov. Po finále so surrealistickým scenárom, možno najkrajším, zvíťazila Argentína."

Le Parisien (Fr.): "Les Bleus boli blízko zázraku. Deschampsov tím bol tak blízko, ale tretia hviezda mu unikla."

Daily Telegraph (V.Brit.): "Messiho Argentína sa stala šampiónom po najväčšom finále."

Daily Mail (V.Brit.): "Argentína v krajine snov. Penaltový rozstrel proti Francúzsku doviedol ´Albicelestes´ ku sláve."

The Guardian (V.Brit.): "Messimu spadla ťarcha z pliec. Usmieva sa a teší ako malý chlapec. Aký výkon, aké finále, aká kariéra!"

The Sun (V.Brit.): "Najlepšie finále všetkých čias. Najlepší futbalový zápas, aký tu kedy bol."

La Nacion (Arg.): "Messiho Argentína sa dotýka neba v Katare. Musíme to zopakovať, Argentína je majstrom sveta! Čakali sme 36 rokov - tri generácie, aby sme dosiahli cieľ."

Olé (Arg.): "Večná sláva Messimu. Svet je spravodlivejší. Messi sa stal najlepším hráčov histórie - prepáč Diego."

iDnes.cz (ČR): "Najlepšie finále histórie, šampión Messi. Úžasná a nezabudnuteľná šou. Sláva víťazom, česť porazeným. Katarské finále vojde do dejín."

Aktuálne.cz (ČR): "Dychberúci boj o zlato. Messi sa stal nesmrteľným."

Marca (Šp.): "Argentína uspela vo finále všetkých čias. Messi, teraz máš svoju trofej, zaslúžiš si ju."

Mundo Deportivo (Šp.): "Messi a Argentína získali svoj titul majstra sveta, tretiu hviezdu. Leo bol hviezdou."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Messi ako Maradona. Francúzsko padlo v penaltovom rozstrele."

Corriere della Sera (Tal.): "Argentína je majstrom sveta. Je to šampionát Messiho, ale sláva Mbappemu."

Bild (Nem.): "Argentínska vianočná rozprávka."

ESPN (USA): "Messi doviedol Argentínu ku sláve."

Doha News (Katar): "Messiho sen sa stal realitou."

Garry Neville (Sky Sport´s, V.Brit.), bývalý futbalista: "Jedna z najlepších vecí, ktoré som v živote videl."



Najlepší hráči (Zlatá lopta od roku 1982):

1982 Paolo Rossi (Tal.)

1986 Diego Maradona (Arg.)

1990 Salvatore Schillaci (Tal.)

1994 Romario (Braz.)

1998 Ronaldo (Braz.)

2002 Oliver Kahn (Nem.)

2006 Zinedine Zidane (Fr.)

2010 Diego Forlan (Urug.)

2014 Lionel Messi (Arg.)

2018 Luka Modrič (Chor.)

2022 Lionel Messi (Arg.)


Najlepší strelci MS v Katare:

8 gólov: Kylian Mbappe (Fr.)

7 gólov: Lionel Messi (Arg.)

4 góly: Julian Alvarez (Arg.), Olivier Giroud (Fr.)

3 góly: Marcus Rashford, Bukayo Saka (obaja Angl.), Alvaro Morata (Šp.), Goncalo Ramos (Portugalsko), Cody Gakpo (Hol.), Richarlison (Braz.), Enner Valencia (Ekv.)



Vizitka nového majstra sveta vo futbale Argentíny:



hlavné mesto: Buenos Aires

počet obyvateľov: 47,327 mil.

zväz: Asociacion del Futbol Argentino (AFA), založený 1893

poradie v rebríčku FIFA: 3. miesto

cesta za titulom:

C-skupina: Saudská Arábia 1:2, Mexiko 2:0, Poľsko 2:0 - víťaz skupiny

osemfinále: Austrália 2:1

štvrťfinále: Holandsko 4:3 v rozstrele, v riadnom čase a po predĺžení 2:2

semifinále: Chorvátsko 3:0

finále: Francúzsko 4:2 v rozstrele, v riadnom čase 2:2, po predĺžení 3:3

účasť na MS: 18-krát (1930, 1934, 1958-1966, 1974-2022)

najväčšie úspechy: majster sveta v rokoch 1978, 1986 a 2022, vicemajster 1930, 1990, 2014, 15-násobný víťaz Copa America

tréner Lionel Scaloni (od augusta 2018)

najväčšie hviezdy: Lionel Messi (Paríž Saint-Germain), Angel di Maria (Juventus), Lautaro Martinez (Inter Miláno)

najlepší strelci na turnaji: Lionel Messi (7), Julian Alvarez (4)



Prehľad majstrov sveta od roku 1930:




dejisko rok majster sveta

Uruguaj 1930 Uruguaj

Taliansko 1934 Taliansko

Francúzsko 1938 Taliansko

Brazília 1950 Uruguaj

Švajčiarsko 1954 Nemecko

Švédsko 1958 Brazília

Čile 1962 Brazília

Anglicko 1966 Anglicko

Mexiko 1970 Brazília

Nemecko 1974 Nemecko

Argentína 1978 Argentína

Španielsko 1982 Taliansko

Mexiko 1986 Argentína

Taliansko 1990 Nemecko

USA 1994 Brazília

Francúzsko 1998 Francúzsko

Japonsko/Kórejská rep. 2002 Brazília

Nemecko 2006 Taliansko

JAR 2010 Španielsko

Brazília 2014 Nemecko

Rusko 2018 Francúzsko

Katar 2022 Argentína


majstri sveta podľa počtu titulov:



1. Brazília 5 (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

2. Taliansko 4 (1934, 1938, 1982, 2006)

Nemecko 4 (1954, 1974, 1990, 2014)

4. Argentína 3 (1978, 1986, 2022)

5. Uruguaj 2 (1930, 1950)

Francúzsko 2 (1998, 2018)

7. Anglicko 1 (1966)

Španielsko 1 (2010)



Prehľad finálových zápasov futbalových majstrovstiev sveta 1930 až 2022:




30. júla 1930, Montevideo: Uruguaj - Argentína 4:2 (1:2)

10. júna 1934, Rím: Taliansko - ČSR 2:1 pp (1:1, 0:0)

19. júna 1938, Paríž: Taliansko - Maďarsko 4:2 (3:1)

16. júla 1950, Rio de Janeiro: Uruguaj - Brazília 2:1 (0:0) - rozhodujúci zápas finálovej skupiny

4. júla 1954, Bern: Nemecko - Maďarsko 3:2 (2:2)

29. júna 1958, Štokholm: Brazília - Švédsko 5:2 (2:1)

17. júna 1962, Santiago: Brazília - ČSR 3:1 (1:1)

30. júla 1966, Londýn: Anglicko - Nemecko 4:2 pp (2:2, 1:1)

21. júna 1970, Mexico City: Brazília - Taliansko 4:1 (1:1)

7. júla 1974, Mníchov: Nemecko - Holandsko 2:1 (2:1)

25. júna 1978, Buenos Aires: Argentína - Holandsko 3:1 pp (1:1, 1:0)

11. júla 1982, Madrid: Taliansko - Nemecko 3:1 (0:0)

29. júna 1986, Mexico City: Argentína - Nemecko 3:2 (1:0)

8. júla 1990, Rím: Nemecko - Argentína 1:0 (0:0)

17. júla 1994, Pasadena: Brazília - Taliansko 0:0, 3:2 v rozstrele z 11 m

12. júla 1998, Paríž: Francúzsko - Brazília 3:0 (2:0)

30. júna 2002, Jokohama: Brazília - Nemecko 2:0 (0:0)

9. júla 2006, Berlín: Taliansko - Francúzsko 1:1 pp (1:1, 1:1), 5:3 v rozstrele z 11 m

11. júla 2010, Johannesburg: Španielsko - Holandsko 1:0 pp (0:0)

13. júla 2014, Rio de Janeiro: Nemecko - Argentína 1:0 pp (0:0)

15. júla 2018, Moskva: Francúzsko - Chorvátsko 4:2 (2:1)

18. decembra 2022, Lusail: Argentína - Francúzsko 3:3 pp (2:2, 2:0), 4:2 v rozstrele z 11 m