Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia MS vo futbale 2022

BITKA RIVALOV: Francúzi zdolali Anglicko 2:1 a postúpili do semifinále

Francúzsky hráč Aurelien Tchouameni (druhý zľava) strieľa úvodný gól vo futbalovom zápase štvrťfinále Anglicko - Francúzsko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Chor 10. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Víťazný gól strelil v 78. minúte Olivier Giroud. V súboji o finále nastúpia v stredu 14. decembra od 20.00 SEČ proti Maroku, ktoré v semifinále senzačne vyradilo Portugalsko (1:0).

Al Chor 10. decembra (TASR) - Futbalisti Francúzska skompletizovali semifinálovú štvoricu MS v Katare. V sobotňajšom štvrťfinále zvíťazili obhajcovia titulu nad Anglickom 2:1. Víťazný gól strelil v 78. minúte Olivier Giroud.

Anglický kapitán Harry Kane v 54. minúte vyrovnal z pokutového kopu na 1:1, no v 84. minúte nepremenil penaltu. V súboji o finále nastúpia Francúzi v stredu 14. decembra od 20.00 SEČ proti Maroku, ktoré v semifinále senzačne vyradilo Portugalsko (1:0). Prvú semifinálovú dvojicu vytvorili hráči Argentíny a Chorvátska.
Francúzsky futbalista Olivier Giroud oslavuje gól do siete Anglicka vo štvrťfrinále MS 2022 v Katare v sobotu 10. decembra 2022.
Foto: TASR - AP




štvrťfinále:



Anglicko - Francúzsko 1:2 (0:1)

Góly: 54. Kane (11 m) - 17. Tschouameni, 78. Giroud. Rozhodovali: Sampaio - Boschilia, Pires (všetci Braz.), ŽK: Maguire - Griezmann, Dembele, Hernandez, 68.895 divákov.

Anglicko: Pickford - Walker, Stones (90.+8 Grealish), Maguire, Shaw - Rice - Bellingham, Henderson (79. Mount) - Saka (79. Sterling), Kane, Foden (85. Rashford)

Francúzsko: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Rabiot - Dembele (79. Coman), Griezmann, Mbappe - Giroud


V úvode zápasu boli aktívnejší Francúzi, ktorí sa častejšie dostávali k ofenzívnym akciám. V 11. minúte Dembele odcentroval na Girouda, ktorý sa uvoľnil, ale zvnútra šestnástky hlavičkoval iba do pripraveného brankára Pickforda. O šesť minút už Francúzi viedli. Angličan Saka prišiel o loptu, Francúzi rozvinuli útočnú akciu, v ktorej Tschouameni prízemnou strelou z 20 metrov k pravej žrdi prekvapil Pickforda - 0:1. V 25. minúte Upamecano fauloval Kanea a Angličania sa dožadovali penalty, VAR však ukázal, že k zákroku došlo tesne pred šestnástkou. Ofenzívne aktívny Kane sa krátko na to dostal k strele spoza pokutového územia, ale Lloris pohotovo zareagoval. Angličania boli do konca prvého polčasu aktívnejší, ale výraznejšiu gólovú príležitosť si nevypracovali. Francúzi pohrozili v 39. minúte po netradične rozohranom priamom kope, Angličania však závar v šestnástke zvládli.
Francúzsky hráč Kylian Mbappé(vpravo) v súboji s Angličanom Declanom Riceom vo futbalovom zápase štvrťfinále Anglicko - Francúzsko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Chor 10. decembra 2022.
Foto: TASR - AP

Angličania pokračovali v aktivite aj po zmene strán, Bellingham ešte strelou z väčšej vzdialenosti neuspel. V 52. minúte Tschouameni podrazil Saku a nasledovala penalta. Tú s prehľadom premenil Kane, keď strelou k ľavej žrdi prekonal klubového spoluhráča Llorisa - 1:1. Anglický kapitán strelil 53. reprezentačný gól, čím sa vyrovnal Wayneovi Rooneymu. Rabiot v okamžitom protiútoku ešte nevrátil Francúzom náskok a gól nepriniesli ani pokusy Kanea a Maguirea. V 77. minúte mohol skórovať Giroud, keď mu po Rabiotovom centri Dembele priťukol loptu, ale jeho strelu Pickford vyrazil. Všetko si však vynahradil už o pár sekúnd, keď Francúzi ostali po odvrátenom rohovom kope pri lopte, Griezmann odcentroval z ľavej strany a hlavičkujúceho Girouda neustrážil Maguire - 2:1. Angličania sa v 82. minúte dostali k druhému pokutovému kopu, keď VAR potvrdil faul Thea Hernandeza na Mounta. Opäť sa k nej postavil Kane, no štvrtýkrát v reprezentácii nepremenil penaltu, keď poslal loptu nad bránku. Až v 89. minúte svojho piateho zápasu na šampionáte dostali Angličania prvú žltú kartu, ktorú videl Maguire. Poslednú šancu vyrovnať mal v závere nadstaveného času Rashford, ale priamy kop spred šestnástky nasmeroval tesne nad bránku.
Francúzsky hráč Aurelien Tchouameni (vľavo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól vo futbalovom zápase štvrťfinále Anglicko - Francúzsko na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Chor 10. decembra 2022.
Foto: TASR - AP


hlasy po zápase: /zdroj: L´Equipe, bbc.com/

Olivier Giroud, strelec víťazného gólu Francúzska: "Je to výnimočne. Počas celého zápasu sme výborne bránili, pripomínalo mi to trochu semifinále proti Belgicku z MS 2018. Vyrovnávajúci gól Angličanov z penalty nás nezlomil a stále sme boli v útoku nebezpeční.. Pri druhom góle som dostal od Griziho skvelý center. Zdolali sme veľmi silný anglický tím."

Jordan Henderson, stredopoliar Anglicka: "Je ťažké stráviť štvrťfinálovú prehru a nájsť tie správne slová. Dali sme do toho všetko, za stavu 0:1 mužstvo ukázalo silu a charakter. Dnes to však nebol nás večer. Harry Kane za z nepremeneného pokutového kopu určite otrasie a bude ešte silnejší. Je to prvotriedny útočník a náš kapitán."