Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia MS vo futbale 2022

OSLAVY: Messi a spol. presadli do helikoptér, autobus miestami stál

OSlavy hráčov Argentíny po prílete do Buenos Aires 20. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Argentínsky prezident Alberto Fernandez vyhlásil utorok za štátny sviatok, aby každý v krajine mohol osláviť tento výnimočný úspech.

Päťmiliónový dav argentínskych fanúšikov participoval v uliciach hlavného mesta Buenos Aires na utorňajších veľkolepých oslavách, ktoré sa konali pri príležitosti zisku titulu na futbalových MS v Katare.

Hráči a členovia realizačného tímu "La Albiceleste" prileteli z úspešného šampionátu v utorok v skorých ranných hodinách. Na majstrov sveta čakali už na letisku v Buenos Aires desaťtisíce fanúšikov a uvítacia párty. Ďalší program pokračoval po tom, ako si po náročnej ceste oddýchli v tréningovom komplexe Argentínskej futbalovej asociácie (AFA).

Do centra argentínskej metropoly sa začali presúvať krátko predpoludním pomalou jazdou v autobuse s otvorenou strechou. Cesta merala približne 30 km a miestami sa vozidlo hýbalo "slimačím" tempom. Hráči z autobusu mávali nadšeným fanúšikom a užívali si chvíle slávy. Cesta však ubiehala veľmi pomaly, organizátori sa preto rozhodli zvoliť náhradné riešenie a z autobusu sa hráči presunuli do pristavených helikoptér.

"Nebolo možné pokračovať v jazde autobusom. Fanúšikovia pri explózii ich radosti a emóciách neraz zablokovali jeho cestu. Hráči preto presadli do helikoptér a takto dokončili plánovanú trasu," informovala hovorkyňa prezidentskej kancelárie Gabriela Cerrutiová na twitteri.

Hlavný program mal pokračovať pri monumentálnom obelisku na námestí Plaza de la Republica, kde sa už v nedeľu počas finálového zápasu MS s Francúzskom zišli státisíce ľudí. Agentúra DPA informovala o preplnených vlakových a autobusových staniciach. Do Buenos Aires prúdili davy ľudí aj z iných miest, aby oslávili zisk tretieho titulu majstra sveta a prvého pre Argentínu od roku 1986.

Argentínsky prezident Alberto Fernandez vyhlásil utorok za štátny sviatok, aby každý v krajine mohol osláviť tento výnimočný úspech.

Fanúšikovia oblečení v modro-bielych replikách reprezentačných dresov a s vlajkami v rukách tancovali, spievali a odpaľovali pyrotechniku. Viacerí z nich si už minulú noc rozložili stany popri ceste, ktorou prechádzal autobus s výpravou, aby sa im ušli čo najlepšie "fleky". "Nádherná skúsenosť. Som vďačná za to, že môžem precítiť tento jedinečný moment spolu s ďalšími krajanmi," citovala AFP 18-ročnú študentku Fiorellu Laviovú.