Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia MS vo futbale 2022

Vrchol turnaja nadchol Pelého: Diego sa teraz určite usmieva

Brazílski futbalisti ukazujú odkaz na podporu Pelého po pondelkovom osemfinále MS 2022 v Katare Brazília - Kórejská republika (4:1) v v Dauhe 5. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Pelé prostredníctvom sociálnej siete Instagram zagratuloval čerstvým majstrom sveta z Argentíny na čele s Lionelom Messim, ale vyzdvihol aj úspech Maroka.

Lusail 19. decembra (TASR) - Futbal naďalej rozpráva svoj príbeh a, ako vždy, pútavým spôsobom. V reakcii na svetový šampionát v Katare a mimoriadne dramatické finále to uviedol legendárny brazílsky futbalista Pelé. Prostredníctvom sociálnej siete Instagram zagratuloval čerstvým majstrom sveta z Argentíny na čele s Lionelom Messim, ale vyzdvihol aj úspech Maroka.

Osemdesiatdvaročného Pelého počas úvodnej fázy šampionátu hospitalizovali v nemocnici pre liečbu rakoviny hrubého čreva a respiračnej infekcie. Brazílska reprezentácia ho počas šampionátu viackrát verejne podporila a rešpekt mu vzdal aj jej líder Neymar. Práve on vo štvrťfinálovom zápase proti Chorvátsku 77. reprezentačným gólom vyrovnal Pelého národný rekord. Hoci sužovaný zdravotnými problémami, Pelé šampionát v Katare pozorne sledoval. Po nedeľňajšom finále, v ktorom Argentína zdolala Francúzsko po jedenástkovom rozstrele (3:3 pp, 4:2 na strely z 11 m), neskrýval trojnásobný majster sveta nadšenie z turnaja a jeho najvýraznejších osobností.

"Lionel Messi získal titul majstra sveta - tak, ako si zaslúžila jeho úžasná kariéra. Môj drahý priateľ Kylian Mbappe strelil vo finále štyri góly (z toho jeden v rozstrele, pozn. red.). Bol dar sledovať toto divadlo o budúcnosti nášho športu. A nemôžem nezablahoželať Maroku k neuveriteľnému výsledku. Je skvelé vidieť žiariť Afriku. Gratulujem Argentíne!" uviedol Pelé. Na záver svojho odkazu pripomenul splnený sen "La Albiceleste" o treťom titule majstra sveta. Ten predošlý niesol výrazný rukopis legendárneho Diega Maradonu, ktorý zomrel pred dvomi rokmi. Argentínskyi fanúšikovia dlho verili, a túto túžbu viackrát vyjadril aj samotný Maradona, že generácia okolo Messiho by mohla krajine priniesť ďalší titul. To sa 18. decembra 2022 splnilo. "Diego sa teraz určite usmieva," dodal Pelé.

Messiho umenie ocenil aj bývalý americký prezident Barack Obama. Podľa neho sa argentínsky kapitán ziskom titulu majstra sveta stal "GOAT - Greatest of all Time", teda najlepším futbalistom histórie. "Gratulácia Argentíne a GOAT - Lionelovi Messimu za úžasný majstrovský triumf," napísal Obama na Twtteri.

Zdolaní Francúzi mali priamo na finálovom zápase významnú podporu, keď spoločne s prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý bol už aj na semifinále s Marokom, prišlo na štadión v Lusaile viacero osobností francúzskeho futbalu. "Vo finále zvíťazíme a (Didier) Deschamps zostane pri mužstve. Musí, je to najlepší tréner," povedal Macron pred finále. Prvá prognóza mu nevyšla, no po zápase v kabíne ďakoval reprezentačnému tímu: "Som na vás hrdý. Predviedli ste nezlomnú vôľu, bojovnosť a očarili ste celý náš národ," uviedol v príhovore v kabíne.