Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

A. Babiš by SR a ČR poprial ďalších 100 rokov prosperity i demokracie

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini, predseda vlády ČR Andrej Babiš a prezident ČR Miloš Zeman počas osláv 100. výročia vzniku ČSR v priestoroch Národného múzea v Prahe 27. októbra 2018. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa slovenského predsedu vlády Petra Pellegriniho je vzťah Slovenska a Česka vo svete vzorom.

Praha/Bratislava 27. októbra (TASR) – Ďalších 100 rokov prosperity, demokracie, slobody, dobrej nálady, jednoty a hrdosti na obidva štáty by poprial český premiér Andrej Babiš Slovenskej, ale aj Českej republike. Uviedol to v sobotu pred slávnostným otvorením Národného múzea v Prahe, ktoré bude verejnosti prístupné od nedele (28.10.).

Český prezident Miloš Zeman počas svojho príhovoru kritizoval, že sa v metropole Českej republiky nedarí stavať pekné budovy, zároveň chce, aby politici preferovali moderných architektov. Babiš, naopak, počas svojho príhovoru v Národnom múzeu ocenil prínos riaditeľa múzea k rekonštrukcii tejto historickej budovy.

Babiš ocenil schopnosť Československa a Česka opakovane generovať svetovo významné osobnosti. Uviedol, že po roku 1948 a 1968, ale aj pri iných historických udalostiach odišlo množstvo občanov z krajiny.



Podľa slovenského predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) je vzťah Slovenska a Česka vo svete vzorom. Ako uviedol vo svojom príhovore, je potrebné si vzájomné vzťahy vážiť. Ako doplnil, nemali by sme sa spoliehať na to, že prichádzajú automaticky. "Kultivujme naše priateľstvo pri každej príležitosti. V zložitých časoch sa potrebujeme ešte viac ako kedykoľvek predtým," dodal Pellegrini.

Dominanta Václavského námestia - Národné múzeum, bude opäť prístupné verejnosti. Prví návštevníci si budú môcť vynovené priestory historickej pamiatky opäť pozrieť v deň 100. výročia vzniku Československej republiky, a to v nedeľu 28. októbra.

Národné múzeum bolo vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1962. Uzatvorené bolo v júli 2011, pričom začiatok rekonštrukčných prác zdržal výber stavebnej firmy. Budova od svojho postavenia v roku 1891 neprešla komplexnou rekonštrukciou. Uskutočnili sa len tri opravy väčšieho rozsahu. Prvá, keď ju na konci druhej svetovej vojny zasiahla bomba, druhá, keď v auguste 1968 guľky zo samopalov vojakov krajín Varšavskej zmluvy poškodili priečelie, a v 70. rokoch 20. storočia, keď statiku severovýchodného krídla narušili odstrely pri budovaní metra. Prácu na historickej budove narušil aj požiar strechy múzea v roku 2016, ktorý však výraznejšie zdržanie nepriniesol.