Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Aktivisti v Iráne žiadajú nové celoštátne protesty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Protesty prepukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amínínovej, ktorá zomrela 16. septembra.

Teherán 3. decembra (TASR) - Aktivisti v Iráne žiadajú nové celoštátne protesty. Demonštrácie a štrajky by mali trvať od pondelka 5. decembra do stredy. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na oznámenia na sociálnych sieťach.

Na sociálnej sieti Telegram boli zverejnené výzvy namierené voči polovojenským oddielom na motocykloch, ktoré sú nasadzované na potláčanie protestov. Demonštranti v predchádzajúcich týždňoch na cestách rozlievali kvapalné látky a umiestňovali tam bariéry s cieľom sťažiť postup bezpečnostných zložiek, píše DPA.

Ľudia v uliciach iránskych miest približne od polovice septembra vyjadrujú svoju nespokojnosť s tamojším režimom. Iránske bezpečnostné zložky a polícia voči nim tvrdo zasiahli a podľa odhadov ľudskoprávnych organizácii prišlo od začiatku protestov o život približne 470 osôb.

Protesty prepukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amínínovej, ktorá zomrela 16. septembra. Tri dni predtým ju v Teheráne zadržala mravnostná polícia pre údajné porušenie pravidiel obliekania.