Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia

Ambrela upozorňuje na potrebu premýšľania v globálnych súvislostiach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Kampaň by mala tiež verejnosti ukázať, prečo je potrebná implementácia Stratégie globálneho vzdelávania na Slovensku.

Bratislava 21. februára (TASR) - Platforma rozvojových organizácií Ambrela upozorňuje na potrebu premýšľania o sebe či svete okolo v globálnych súvislostiach. V rámci osvetovej kampane Všetci sa máme čo učiť motivuje na globálne občianstvo. TASR o tom informovala Boba Markovič Baluchová z organizácie.

"Cez sériu videí, tematických diskusií a prezentácií aktivít svojich organizácií zdôrazňuje potrebu globálneho vzdelávania na školách," priblížila Markovič Baluchová. Na poznávanie vlastnej identity aj iných kultúr podľa nej motivuje aj ich druhé kampaňové video.

Podotkla, že globálnemu vzdelávaniu sa na Slovensku venuje veľká časť z organizácií platformy Ambrela. "Vďaka nemu dochádza k hlbšiemu porozumeniu súčasného komplikovaného sveta, zvyšovaniu nášho povedomia o globálnych témach, ako aj k rozvoju kritického myslenia, ktoré teraz tak veľmi potrebujeme," doplnila Markovič Baluchová.

Kampaň by podľa jej slov mala tiež verejnosti ukázať, prečo je potrebná implementácia Stratégie globálneho vzdelávania na Slovensku. "Najmä s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré môžu ešte viac spolarizovať našu spoločnosť a naštrbiť krehkú demokraciu, si overíme dôležitosť výchovy k aktívnemu občianstvu a globálneho vzdelávania," ozrejmil výkonný tajomník Ambrely Daniel Kaba.

Platforma rozvojových organizácií Ambrela je strešnou organizáciou 30 prevažne mimovládnych organizácií na Slovensku, ktoré sa venujú rozvojovej spolupráci, humanitárnej pomoci a globálnemu vzdelávaniu. Od jesene 2021 realizuje projekt Eduglobe - cesta k implementácii Národnej stratégie globálneho vzdelávania.