Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia

Armáda USA hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom nad Čiernym morom

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Generál amerických vzdušných síl James Hecker spresnil, že Američania o dron prišli.

Washington 14. marca (TASR) - Ruská stíhačka sa v utorok v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Naše lietadlo typu MQ-9 vykonávalo v medzinárodnom vzdušnom priestore rutinné operácie, keď sa k nemu priblížilo ruské lietadlo a vrazilo doň, čo viedlo k zrúteniu," uviedol generál amerických vzdušných síl (USAF) James Hecker, ktorého vyjadrenia priniesla aj stanica Sky News. Spresnil, že Američania o dron prišli.

Podľa Heckera išlo zo strany Ruska o nebezpečný a neprofesionálny čin, ktorý takmer spôsobil haváriu oboch strojov.

"Lietadlá USA a spojencov budú naďalej pôsobiť v medzinárodnom vzdušnom priestore a žiadame Rusko, aby sa správalo profesionálne a bez rizika," uviedol Hecker.

USA využívali bezpilotné lietadlá MQ-9 Reaper na monitorovanie oblasti Čierneho mora už pred začiatkom vojny na Ukrajine, píše stanica CNN. Tento dron môže podľa USAF letieť vo výške viac než 15 kilometrov. Má senzory a kapacity získavať spravodajské informácie a vykonávať prieskumnú činnosť dlhší čas.