Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

ANALÝZA: Oproti vlaňajšku sa počet zahraničných turistov v SR zvýšil

Na snímke cestujúci na letisku M. R. Štefánika, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Z údajov analýzy tiež vyplýva, že zahraniční návštevníci uprednostňujú pri cestách na Slovensko bratislavské letisko, ktoré je cieľom v priemere približne 70 % všetkých zahraničných príletov.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Napriek všeobecne nižšiemu počtu turistov z cudziny na Slovensku, ktorý spôsobila pandémia COVID-19, sa počet zahraničných cestovateľov opäť pomaly zvyšuje. Vyplýva to z údajov travel-tech spoločnosti Kiwi.com. Počet zahraničných turistov, ktorí prileteli na Slovensko s touto spoločnosťou, sa v medziročnom porovnaní zvýšil o viac ako 23 %.

Pri porovnaní roka 2019 a vlaňajška bol v minulom roku zaznamenaný pokles turistov o viac ako polovicu, konkrétne 61,8 %. Tento rok už pokles oproti obdobiu pred pandémiou podľa spoločnosti predstavoval 52,8 %. Naopak, v rokoch 2020 až 2021 sa medziročne zvýšil počet zahraničných návštevníkov o 23,5 %.

Podľa údajov spoločnosti boli v roku 2019 najčastejšími návštevníkmi Slovenska cestovatelia z Ukrajiny, Českej republiky, Spojeného kráľovstva, Bulharska a USA. V ďalších dvoch rokoch túto päticu doplnili turisti z Ruska, Rakúska a Francúzska.

"Počet zahraničných návštevníkov naďalej zaostáva za počtom z roku 2019, ale môžeme potvrdiť ich postupný návrat v priebehu tohto roka. Predpokladáme, že oživenie je spôsobené najmä zvyšujúcou sa celosvetovou zaočkovanosťou, ako aj zmiernením cestovných obmedzení. Ak bude tento trend pokračovať, môžeme v roku 2022 očakávať návrat na úroveň spred pandémie, k čomu prispeje aj nedávne obnovenie leteckých spojení medzi Európou a USA. Súčasný počet nových pozitívnych prípadov však môže zabrzdiť reaktiváciu medzinárodných ciest," skonštatovala Eliška Řezníček Dočkalová z Kiwi.com.

Z údajov spoločnosti tiež vyplýva, že zahraniční návštevníci uprednostňujú pri cestách na Slovensko bratislavské letisko, ktoré je cieľom v priemere približne 70 % všetkých zahraničných príletov, nasledujú letiská v Košiciach a Žiline. Medzinárodné letisko vo Viedni, ktoré sa nachádza necelú hodinu jazdy autom od slovenského hlavného mesta, má tiež silné zastúpenie. Podľa spoločnosti 38 % Slovákov preferuje práve viedenské letisko, najčastejšie na lety do Španielska, Talianska, Grécka, Portugalska a Francúzska.