Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Analýza: Viac práce načierno s príchodom Ukrajincov nebude

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinci prácu Slovákom nezoberú – obsadzujú najmä miesta, ktoré sa nám už dlhodobo nedarí obsadzovať, uviedol odborník personálnej agentúry Branislav Jančuška.

Bratislava 9. apríla (TASR) – S príchodom ukrajinskej pracovnej sily sa nebude zvyšovať pomer práce načierno. Nelegálna práca je totiž na Slovensku dlhodobý problém. Môže za to najmä komplikovaný vízový proces zamestnávania cudzincov, ale aj tolerovanie práce načierno zo strany samotných slovenských pracovníkov. Upozornila na to personálna agentúra Grafton.

Prevažná väčšina nelegálne pracujúcich osôb podľa Národného inšpektorátu práce bola v stavebníctve a priemyselnej výrobe, týka sa to však aj logistických centier a gastro segmentu. "Klasickí zamestnávatelia, teda veľké spoločnosti, si takéto niečo nemôžu dovoliť. Ak by dostali pokutu, mali by o tom záznam. Potom by napríklad nemohli žiadať o dotácie a podobne," priblížil odborník personálnej agentúry Branislav Jančuška. V stavebníctve je však podľa neho všetko veľmi decentralizované, pôsobí tam veľa subdodávateľov, preto sa tam s nelegálnym zamestnávaním stretávame častejšie.

Upozornil tiež, že zamestnanci pracujúci na Slovensku úplne bez zmluvnej dokumentácie nie sú prihlásení ani do zdravotnej či sociálnej poisťovne, zamestnávateľ im tak nepriznáva príplatky za prácu nadčas a počas víkendu a neprepláca im ani dovolenku. "Najčastejšie dávajú podnety na inšpektorát práce samotní zamestnanci, napríklad ak nedostanú vyplatenú časť odmeny. Máme tu však tolerovanú šedú ekonomiku – zamestnávanie načierno či odmeny na ruku tolerujú aj samotní zamestnanci, ktorí si myslia, že im to pomôže zvýšiť životnú úroveň. Opak je však pravdou," podotkol Jančuška.

S vypuknutím vojnového konfliktu na Ukrajine začalo na Slovensko prúdiť čoraz viac ukrajinských občanov, predovšetkým žien s deťmi. Slovenská vláda aj firmy podľa odborníka pomerne rýchlo zareagovali. Vláda im poskytla štatút dočasného útočiska, ktorý im umožňuje zamestnať sa ako občania Európskej únie (EÚ). Tento štatút umožňuje ukrajinským občanom zamestnať sa v ktorejkoľvek krajine EÚ, majú teda rovnaké pracovno-právne podmienky ako občania danej krajiny. Personálna agentúra preto nepredpokladá zvýšenie nelegálnej práce.

"Ukrajinci prácu Slovákom nezoberú – obsadzujú najmä miesta, ktoré sa nám už dlhodobo nedarí obsadzovať. Pred vstupom Bulharska do EÚ sme tieto miesta obsadzovali aj týmito pracovníkmi, po ich vstupe sa však ich záujem presunul na Rakúsko či Nemecko. Navyše, stúpla aj samotná mzda priamo v Bulharsku. Preto by pre nás bolo výhodné obsadiť tieto miesta práve ukrajinskými pracovníkmi," tvrdí Jančuška.

Negatívne skúsenosti majú podľa neho zamestnávatelia, naopak, so slovenskou pracovnou silou, a to nielen smerom k fluktuácii, ale napríklad aj k zneužívaniu práceneschopnosti. "Zahraniční pracovníci stláčali fluktuáciu pred aj počas 'korony' smerom dole a zlepšovali celkové priemery. Otázka teda skôr znie, či si nechceme týchto pracovníkov na Slovensku udržať a čo všetko by sme preto mali urobiť," poznamenal odborník.

Jančuška však predpokladá o pár týždňov presun ukrajinských občanov do krajín západnej Európy. "Musíme si uvedomiť, že 400 alebo 600 kilometrov pre nich nie je vzdialenosť a jazyková bariéra je viac-menej rovnaká. Predpokladáme tak, že na Slovensku zostanú len tí, ktorí tu majú nejaké väzby alebo počítajú s tým, že sa čoskoro vrátia domov na Ukrajinu," dodal s tým, že Slovensko mzdovými podmienkami už dlhodobo nekonkuruje okolitým krajinám.