Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Aspenský inštitút ocenil slovenskú diplomatku Ľubicu Karvašovú

Na archívnej snímke vľavo poradkyňa predsedu vlády pre EÚ záležitosti Ľubica Karvašová v Ľubľane 9. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ľubica Karvašová pôsobí ako slovenská diplomatka už viac ako desať rokov.

Praha 9. decembra (TASR) - Slovenská diplomatka Ľubica Karvašová a poľský aktivista Jan Mencwel získali cenu stredoeurópskej pobočky amerického Aspenského inštitútu (Aspen Institute) v Prahe za "výnimočné úspechy v oblasti zodpovedného občianskeho prístupu a hodnotového vodcovstva so spoločenským dosahom." TASR o tom vo štvrtok informovalo mediálne oddelenie tohto inštitútu.

"Obzvlášť v dnešnej zložitej dobe je vyhľadávanie nových lídrov veľmi dôležité," uviedol výkonný riaditeľ programu Socrates Aspenského inštitútu Cordell Carter.

Slávnostné udelenie predmentnej ceny Aspen Central Europe Leadership Award 2021 bolo súčasťou výročnej konferencie s názvom Kam kráčaš Česko/Európa, ktorú inštitút usporiadal 2. decembra.

Ľubica Karvašová pôsobí ako slovenská diplomatka už viac ako desať rokov. V súčasnosti je poradkyňou predsedu vlády Eduarda Hegera pre záležitosti Európskej únie (EÚ). Počas prvého slovenského predsedníctva v EÚ sa stala členkou Stáleho zastúpenia pri EÚ v Bruseli.

"Oceňujeme Ľubicu (Karvašovú) ako výnimočnú líderku aktívne presadzujúcu zodpovedné občianstvo, ktorá si zaslúži uznanie za svoj prínos stredoeurópskej – konkrétne slovenskej – politike," uviedol predseda predstavenstva stredoeurópskej pobočky inštitútu Ivan Hodáč.

"Vodcovstvo niekedy znamená, že naozaj musíte urobiť všetko, čo môžete, so všetkými zručnosťami, ktoré máte, aby ste prispeli k spoločnému blahu," reagovala na ocenenie Karvašová.

Druhým laureátom je poľský spisovateľ, zakladateľ a šéf aktivistickej skupiny Miasto Jest Nasze (Mesto je naše) Jan Mencwel.

Podieľal sa aj na rôznych kampaniach, ktoré sa zameriavali na domáce i medzinárodné problémy. Medzi ne patrila napríklad aj iniciatíva na pomoc migrantom či na obranu občianskej spoločnosti v Bielorusku.