Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

B. Kollár sa oficiálne ospravedlnil Gréckokatolíckej cirkvi

Na snímke zľava podpredseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a prešovský arcibiskup Ján Babjak pred budovou Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby pred začatím slávnostného odhalenia pamätnej tabule prešovskému biskupovi P. Gojdičovi v Leopoldove v pondelok 25. mája 2020. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Predseda parlamentu Kollár sa ospravedlnil aj všetkým ľuďom, ktorých základné práva boli významne poškodené štátnou mocou.

Bratislava 25. mája (TASR) – Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) sa oficiálne ospravedlnil Gréckokatolíckej cirkvi za jej protizákonné zrušenie pred 70 rokmi. Urobil tak pri príležitosti 70. výročia zákazu Gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu, tzv. Prešovského soboru, v rámci slávnostného odhalenia pamätnej tabule gréckokatolíckemu biskupovi blahoslavenému Pavlovi Petrovi Gojdičovi na budove Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove.



Predseda parlamentu Kollár sa ospravedlnil aj všetkým ľuďom, ktorých základné práva boli v tom čase významne poškodené štátnou mocou. "Mnohí gréckokatolícki kňazi a biskupi vtedy skončili v leopoldovskom väzení. Medzi nimi aj biskup Pavol Peter Gojdič, ktorý v ňom pred 60 rokmi aj zomrel," uviedol Kollár.



Ako doplnil, v dobe, keď samotný štát skĺzne z cesty slušnosti, spravodlivosti a ľudskosti, ocitnú sa za múrmi väzníc nielen páchatelia zločinov, ale aj tí, ktorí si zaslúžia tie najvyššie pocty.



"Gojdič si dobrovoľne vybral vlastné utrpenie, aby zachránil životy mnohých Židov pred istou smrťou v koncentračných táboroch. Ohrozil vlastný život, aby zachránil blížneho. To neurobil každý jeden duchovný," uviedol predseda parlamentu.