Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Koalícia nový COVID automat podporuje, no má aj výhrady

Na archívnej snímke poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

COVID automat má mať po novom päť farieb a namiesto národného prístupu preferovať okresný, ktorý zohľadní aj mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Koaličná SaS súhlasí s veľkou časťou COVID automatu, no vidí v ňom priestor na diskusiu. Pre TASR to povedala predsedníčka Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS).

Podľa jej slov v strane súhlasia s väčšou slobodou pre očkovaných a testovaných, s regionálnym prihliadaním na zaočkovanosť a s redukciou na päť farieb. "Radi by sme ešte diskutovali o reálnych rozdieloch medzi epidemiologickým rizikom očkovaných a testovaných so 72-hodín starým PCR testom. Chceme sa opýtať, či je možné v zelenom pásme vynechať očkovaným povinnosť nosiť rúška," povedala.

SaS tiež zaujíma, či nový COVID automat videl psychológ alebo sociológ, aby upozornili na jeho dosah. Bittó Cigániková dodala, že "taká bola pôvodná dohoda".

COVID automat má mať po novom päť farieb a namiesto národného prístupu preferovať okresný, ktorý zohľadní aj mieru zaočkovanosti rizikových skupín v regióne. Návrhom nového automatu, podľa ktorého sa riadia protipandemické opatrenia, sa má v utorok podvečer zaoberať vláda. Zmeny nie sú vylúčené.





Okresná charakteristika sa má stanovovať na základe sedemdňovej incidencie pribúdajúcich prípadov nového koronavírusu v danom okrese. Sledovať sa má aj pozitivita PCR testov pre posúdenie dostatočnej úrovne testovania, ako aj trend v pozitivite testov.

Za ľudí: Nový COVID automat by mal myslieť aj na tých, ktorí sa očkovať nemôžu


Koaličná strana Za ľudí žiada, aby nový COVID automat reflektoval aj špecifické prípady ľudí, ktorí sa z potvrdených zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať. Pre TASR to povedala šéfka strany Veronika Remišová.

"Aktualizovaný COVID automat zohľadňuje nový delta variant, ako aj regionálnu mieru zaočkovanosti a zaočkovanosť seniorov, čo vítame," uviedla.

Pri základných životných situáciách, ako sú obchody, služby alebo školy, dáva podľa jej slov ľuďom na výber, či sa zaočkujú alebo otestujú, a v ostatných situáciách dáva na výber prevádzkovateľom alebo organizátorom, ktorí sa na základe situácie v regióne môžu rozhodnúť, či chcú mať vyššiu kapacitu a uplatňovať prísnejšie podmienky alebo nižšiu kapacitu a voľnejšie podmienky.

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí).
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Remišová dodala, že strana Za ľudí od začiatku pandémie očkovanie konzistentne podporuje a považuje ho za najlepšiu cestu, ako človek môže ochrániť seba, svoju rodinu a fungovanie ekonomiky a spoločnosti.

OĽANO: Pri COVID automate stojíme na strane odborníkov


Hnutie OĽANO vždy stálo a bude stáť na strane odborníkov. Uviedlo to pre TASR na otázku, ako strana reaguje na nový COVID automat.

Koaličná strana tvrdí, že bude podporovať riešenia, ktoré ochránia životy a zdravie ľudí na Slovensku bez ohľadu na to, či im to "prinesie alebo uberie politické body".