Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

BR OSN: Európske štáty vyzvali Turecko na ukončenie operácií v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svoje znepokojenie z vojenského ťaženia Turecka v oblasti deklaroval aj generálny tajomník OSN António Guterres.

New York 10. októbra (TASR) - Päť európskych štátov na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) v New Yorku vyzvalo Turecko, aby ukončilo vojenské operácie na severovýchode Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Sme hlboko znepokojení vojenskými operáciami Turecka na severovýchode Sýrie. Vyzývame Turecko, aby svoje jednostranné vojenské akcie zastavilo," uvádza sa v spoločnom vyhlásení Belgicka, Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska.

Svoje znepokojenie z vojenského ťaženia Turecka v oblasti deklaroval aj generálny tajomník OSN António Guterres. "Chcem vyjadriť svoje hlboké znepokojenie z eskalácie konfliktu, ktorého svedkami sme na severe Sýrie," uviedol na tlačovej konferencii v dánskej metropole Kodaň.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), dlhoročný spojenec Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát, sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci.