Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia

Bratislavské lesy budú obhospodarované na základe vedeckej štúdie

Bratislavské lesy na Kolibe. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavné mesto Bratislava bude vo svojich lesoch pri starostlivosti zohľadňovať všeobecné odporúčania súvisiace s výchovou a obnovou lesných porastov.

Bratislava 17. februára (TASR) - Memorandum o podpore rekreačných funkcií lesov v okolí Bratislavy podpísali v pondelok predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky a Technickej univerzity vo Zvolene. Primátor hlavného mesta pripojí k memorandu podpis neskôr, keďže z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti sa na podpisovaní nezúčastnil.

Projekt nastavenia obhospodarovania prímestských lesov, ktorý sa podarilo pripraviť vďaka úzkej spolupráci zainteresovaných subjektov na základe najmodernejších vedeckých prístupov, má patriť k najinovatívnejším v celej Európe.



Ako zdôraznila podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS), podpis memoranda znamená návrat k faktom, vedeckému prístupu a rozhodnutiam na základe údajov. Podarilo sa podľa jej slov odbúrať všetky emócie nezaložené na faktoch a v súčasnosti zainteresované subjekty prichádzajú s projektom starostlivosti o prímestské lesy, ktorý nemá v Európe obdoby.

Starostlivosť o prímestské lesy, ktoré obhospodaruje štátny podnik Lesy SR, sa zmení. Zvolenská univerzita pripravila analýzu dôsledkov a vypracovala projekt, ktorý posilní rekreačné funkcie tejto lesnej oblasti. Celkovo ide o rozlohu 4300 hektárov.

Lesy SR v súlade s dohodou znížia v prímestských lesoch ťažbu a budú sa intenzívne starať o rekreačné plochy.

Hlavné mesto Bratislava bude vo svojich lesoch pri starostlivosti zohľadňovať všeobecné odporúčania súvisiace s výchovou a obnovou lesných porastov a posilneným plnením rekreačnej funkcie lesov.