Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Bratislavskí psovodi odhalili vlani v tovare 5500 gramov marihuany

Na snímke psovod so psom počas ukážok práce špecializovaných policajných kynológov v rámci Majstrovstiev Slovenska policajných psov v špeciálnej kynológii. Bratislava, 14. júna 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Chér, ktorá dokáže rozpoznať pach bankoviek, na bratislavskom letisku objavila v príručnej batožine väčšie množstvo eurových bankoviek.

Bratislava 16. januára (TASR) - Psovodi finančnej správy z Colného úradu (CÚ) Bratislava odhalili vlani viac ako 30.000 kusov cigariet, 21,2 kilogramu tabaku, 5500 gramov marihuany a 45.000 eur, ktoré boli dovezené na územie Slovenska bez oznámenia. Pričinilo sa o to osem služobných psov, ktoré pomáhali piatim bratislavským psovodom pri záchytoch pašovaného tovaru. TASR o tom informovala hovorkyňa CÚ Bratislava Drahomíra Adamčíková.

"Nemecké a belgické ovčiaky, vycvičené na vyhľadávanie tabaku a tabakových výrobkov, omamných a psychotropných látok či bankoviek, zaznamenali v minulom roku niekoľko úspešných záchytov," potvrdila Adamčíková. Psy pomáhajú psovodom na letisku, pošte, v medzinárodnej preprave, na hraničných priechodoch s Rakúskom i Maďarskom, v prístave, pri mobilnom dohľade, ako aj v rámci súčinnostných akcií s Kriminálnym úradom finančnej správy, policajným zložkami či inými štátnymi inštitúciami.

Trojicu najúspešnejších psích pomocníkov bratislavských colníkov z minulého roka tvoria Jena, Chér a Mira. "Jena, ktorá je vycvičená na vyhľadávanie tabaku a tabakových výrobkov, našla tisícky kusov cigariet v rôznych úkrytoch áut, napríklad pod sedadlom, v batožine, skrinke na káble, dutinách pod schodmi či zabalené v textile," priblížila hovorkyňa.

Chér, ktorá dokáže rozpoznať pach bankoviek, na bratislavskom letisku objavila v príručnej batožine väčšie množstvo eurových bankoviek. "Kolegyňa Mira sa zase blysla na poštovej pobočke, kde v balíku z USA našla marihuanu," doplnila Adamčíková. Poukázala, že služobná kynológia je neoddeliteľnou súčasťou finančnej správy. V súčasnosti majú k dispozícii 50 služobných psov na všetkých colných úradoch v rámci Slovenska. CÚ Bratislava využíva vo výkone osem služobných psov.