Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia

Brazílsky prezident Bolsonaro plánuje presunúť ambasádu do Jeruzalema

Jair Bolsonaro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na správu o plánovanom presune ambasády už s nadšením reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Rio de Janeiro 2. novembra (TASR) - Brazília bude nasledovať príklad Spojených štátov i Guatemaly a presunie svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema. Oznámil to vo štvrtok podľa agentúry DPA novozvolený brazílsky prezident Jair Bolsonaro.

"Ako som tvrdil počas kampane, plánujeme presunúť brazílsku ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema. Izrael je suverénny štát a my to rešpektujeme, " napísal Bolsonaro v príspevku na Twitteri.

Na správu o plánovanom presune ambasády už s nadšením reagoval izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Gratulujem svojmu priateľovi, novozvolenému prezidentovi Brazílie, Jairovi Bolsonarovi, k jeho zámeru presunúť brazílsku ambasádu do Jeruzalema. Historický, správny a vzrušujúci krok!" napísal taktiež na sociálnej sieti Twitter.

Pravicový populista Bolsonaro, prezývaný aj "brazílsky Donald Trump", sa s USA zhoduje v názoroch na viacero otázok zahraničnej politiky - kritizuje napríklad venezuelskú ľavicovú vládu i ekonomickú moc Číny, priblížila DPA.

Tento bývalý výsadkár pohodlne zvíťazil v nedeľňajšom druhom kole volieb brazílskej hlavy a svojho úradu sa ujme 1. januára. K víťazstvu v prezidentských voľbách mu už skôr zablahoželal, popri ďalších svetových lídroch, i samotný Netanjahu, ktorý ho pri tejto príležitosti pozval do Izraelu, pripomenula agentúra AP.

Svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme otvorili 14. mája ako prvá krajina Spojené štáty. Stalo sa tak na základe rozhodnutia amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý koncom minulého roka uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. O niekoľko dní neskôr otvorila svoju ambasádu v Jeruzaleme aj Guatemala.

Veľvyslanectvo do Jeruzalema na krátko presunul aj Paraguaj. O májovom presune rozhodol ešte bývalý paraguajský prezident Horacio Cartes. V septembri však Paraguaj už pod vedením novozvoleného prezidenta Maria Abda Beníteza, ktorý sa proti presunu ostro zasadzoval, presťahoval svoju ambasádu nazad do Tel Avivu.

Postavenie Jeruzalema - mesta posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - je jedným z hlavných problémov izraelsko-palestínskeho konfliktu. Izrael ho pokladá za svoje hlavné mesto, kým Palestínčania si nárokujú jeho východnú časť ako metropolu pre svoj budúci štát. Väčšina krajín sa rozhodla nenasledovať USA a ponechať svoje veľvyslanectvá v Tel Avive, pričom medzinárodné spoločenstvo zastáva názor, že štatút Jeruzalema sa musí určiť na mierových rokovaniach.

Palestínčania kritizovali Brazíliu za úmysel presťahovať ambasádu do Jeruzalema



Vysokopostavená palestínska predstaviteľka Hanán Ašráwíová odsúdila v piatok oznámenie brazílskeho novozvoleného krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, že veľvyslanectvo svojej krajiny v Izraeli presťahuje z Tel Avivu do Jeruzalema.

"Sú to provokačné a nezákonné kroky, ktoré iba narušia bezpečnosť a stabilitu v regióne," uviedla pre francúzsku tlačovú agentúru AFP Ašráwíová, členka výkonného výboru Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP).

Spojené štáty presťahovali svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema už v máji, čo vyvolalo hnev medzi Palestínčanmi, ktorí pokladajú Izraelom anektovanú východnú časť Jeruzalema za hlavné mesto svojho budúceho štátu.

"Je veľmi nešťastné, že Brazília sa pridala k tomuto negatívnemu spolku proti medzinárodnému právu," dodala Ašráwíová.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento krok pochválil a označil ho za "historický".

V Jeruzaleme majú v súčasnosti ambasády iba Spojené štáty a Guatemala, pričom ostatné krajiny ich majú v Tel Avive.

Izrael obsadil arabský východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a neskôr ho anektoval, ale tento krok medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo.

Izrael pokladá celý Jeruzalem za svoje hlavné mesto.

Medzinárodné spoločenstvo celé desaťročia zachováva postoj, že štatút mesta - posvätného pre moslimov, kresťanov i židov - by sa mal vyriešiť na rokovaniach medzi Izraelom a Palestínčanmi, dodala AFP.